Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De räddade Rogers liv

Det var snöstorm den 30 november i fjol, när Roger Frank fick en hjärtinfarkt på jobbet. Två gånger stannade hans hjärta, och två gånger hjälptes Andreas Norgren och Mats Savolainen åt att få i gång det igen.

– Man ryser ju när man får sitta här med Roger och han lever, säger Andreas Norgren.

Mats Savolainen och Andreas Norgren hade precis kommit in med en patient till sjukhuset och skulle skriva journal när de blev utringda på ett prio 1-larm till Bromangymnasiet. I lärarrummet låg Roger Frank och försökte få luft.

Vid en hjärtinfarkt är tiden dyrbar för att man ska kunna rädda liv.

– Roger visade alla klassiska symtom på hjärtinfarkt. Vi förstod genast att det handlade om minuter, säger Mats Savolainen.

De hann inte mer än få in honom i ambulansen förrän hans hjärta stannade.

Roger Frank dröp av svett och hade fruktansvärt ont. Han behövde blodförtunnande medicin och smärtlindring omedelbart.

– Det var inga tvivel om vart vi skulle åka i alla fall. Om EKG visar att det är en hjärtinfarkt så ska vi direkt till Gävle, säger Mats Savolainen.

De fick i gång hjärtat igen och gjorde sig beredda för avfärd. Då stannade Roger Franks hjärta igen. De var fortfarande kvar utanför Bromangymnasiet. En gång till fick de Roger Franks hjärta att slå.

– När det händer är man så fokuserad på att jobba. Lyckoruset när Roger vaknar upp går inte att beskriva, säger Mats Savolainen.

Sedan körde de, mot Gävle, i snöstormen. Färden gick i 120-130 kilometer i timmen, med blåljusen på. I framsätet satt då också Roger Franks fru. Bak låg Roger själv, med benen i kramper av smärtan och ett järngrepp runt Mats Savolainens ben, och kämpade för sitt liv.

Men Roger Frank orkade. I Gävle gjordes ballongvidgning, och i Hudiksvall sattes en pacemaker in senare.

– Jag är inte rädd för att dö längre. Men att dö på det där sättet, i ambulansen, det har jag ingen lust med, säger Roger Frank.

Den här gången gick det vägen. Roger Frank lever, och Andreas Norgren och Mats Savolainen var med och räddade honom. Det är klart att det känns i hjärtat på dem alla tre.

– Vi är ju tränade för det här och vi vill ju rädda liv. Det är ett stort steg framåt för vår del att få vara med och göra skillnad, säger Mats Savolainen.