Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De prisas när kommunen uppmärksammar kulturgärningar: "Verkligen ett erkännande"

Dans i Nor och revy i Färila prisas när kommunen delar ut årets kulturstipendium och kulturdiplom.

Vem som helst har rätt att nominera kandidater till de båda priserna. Sedan går nomineringarna vidare till samhällsutvecklingsutskottet, där man föreslår en kandidat till diplomet och en till stipendiet. Därefter är det kommunstyrelsen som formellt fattar beslutet.

Läs också: Våt paradisafton på Ängratörn

I år får Järvsö BK och klubbens eldsjäl Kent Skalberg kulturstipendiet på 25 000 kronor för anordnandet av de populära danserna på Åsliden i Nor utanför Järvsö.

– Det finns inte så många sådana ställen kvar och det kommer väldigt många besökare från stora delar av Sverige till de här danserna. De är väldigt etablerade och det ville man premiera, säger Lasse Norin, samhällsutvecklingschef i Ljusdals kommun.

Markus Evensson, ordförande i Järvsö BK, tycker att det är roligt att klubben får kulturstipendiet.

– Vi har ju arrangerat de här danserna i Nor i över 40 år. Det är en jättefin utmärkelse och otroligt roligt att kommunen väljer att ge den till Järvsö BK.

Läs även: Danssugna lättade på trycket i Järvsö

Kulturdiplomet tillfaller i år en populär och väletablerad underhållare, nämligen Färilarevyn. Inga prispengar följer med diplomet, utan det är mer som ett erkännande.

– Färilarevyn har ju också hållit på under många år och arrangerat väldigt populära revyer. Dels får de diplomet för deras nyårsrevyer, men också för att man har med egna medel och på ideell basis byggt upp en teaterscen och en samlingslokal i Färila, säger Lasse Norin.

Läs också: Färilarevyn uttagen till Revy-SM i sommar

Revypappan Peter Lindgren är glad över att Färilarevyn får årets kulturdiplom.

– Det känns jätteroligt. Jag har skrivit till alla i revyn och berättat och alla är jätteglada. Det är verkligen ett erkännande, säger han.

De båda utmärkelserna delas ut den 11 juli vid Albert Vikstens författartorp på Ängratörn i samband med Färilaveckan.