Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De prisades för sin fiskevård

Färila fiskevårdsområdesförening fick under onsdagen ta emot vandringspriset bronsfisken för sitt arbete med fiskevård.

– Det är roligt att vara uppskattad för långt och hårt arbete för fisket, säger Inge Swerin, ordförande i Färila fvof.

Fiskevattenägarna Dalarna-Gävleborg bjöd under nobeldagen in politiker, myndigheter, olika fiskeföreningar och andra fiskeintressenter till nobellunch på hembygdsgården i Ljusdal.

Innan lunchen berättade Pelle Ferm på fritidsenheten om kommunens fiskevårdande åtgärder. Henrik Thomke på Sweden Fishing och Ronnie Hermansson, fiskekonsulent på Västmanlands länsstyrelse, pratade om fisketurism i Sverige.

Inge Swerin berättade bland annat om Färila fvof:s arbete med fiskevård och återställning av fiskvandringsvägar. Det är för det arbetet som föreningen nu får vandringspriset bronsfisken.

– Priset har delats ut sedan 2001 till föreningar eller privatperson som gör särskilda insatser till fiskevården, säger Bengt Benjaminsson, ordförande i Fiskevattenägarna Dalarna-Gävleborg.

Inge Swerin tydker det är bra att föreningen får lite uppmuntran för ett arbete som har pågått sedan 70-talet.

– Det känns lite roligare när man får sådan uppvaktning, säger han och berättar att de under åren bland annat har återställt stenar och block som togs bort längs Ljusnan under flottningen.

De har också lagt ner mycket jobb på biflöden till Ljusnan för att öringen ska kunna gå upp och leka, samt gjort stödplantering av Ljusnanöring för att hålla stammen vid liv.

– Det är en unik genbank på öring vi har här uppe. Vi har även en genbank på flodkräftor här som vi försöker bevara så att kräftfisket kan komma i gång igen.