Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De plockar russin ur kakan

/

Det är en ideologiskt fråga hur mycket av välfärdstjänster man anser ska hanteras av det offentliga, och hur mycket man anser ska hanteras av företag. Min grund är att vi lever tillsammans och vi har alla behov av det som blivit ett mantra, vård, skola och omsorg. Det är odiskutabelt. Därför ska detta också skötas av oss tillsammans, i offentlig regi.

Annons

Stora företag har som mål att göra stora vinster. När skattepengar används för att finansiera privat verksamhet som somliga friskolor och vårdföretag så rullar våra gemensamma pengar plötsligt in i privata fickor.

Carema är ett företag som tillhandahåller blandade tjänster inom vård och omsorg. I en kommentar till att de gör 6,8 procents vinst på hela sin omsättning skriver Kenneth Wall, informationsdirektör ” Vi sänker kommuner och landstings kostnader i en omfattning som ställer vår vinst i en helt annan dager”. Vi ska alltså vara tacksamma för att av alla de miljoner som rullar in hos Carema så hamnar delar i privata fickor . Klickar mig till bolaget Ambea som ligger bakom Carema. Under rubriken Financial Information får jag läsa om alla miljoner som företaget är nöjda med. Ordet increased, ökat, förekommer frekvent. För varje ökning de gör innebär det en utarmning av det vi äger gemensamt, som sjukhus och vårdinrättningar.

Kenneth Wall påpekar noga att Carema får skatta på sin vinst. Tacka fan för det, det är det minsta man kan begära när det är offentliga medel som blivit högst privata.

Det finns en stark press på kommuner och landsting, att särskilt i bistra tider som nu, hålla en budget trots att inkomsterna störtdyker. Då kan det verka enkelt och lätt att ”lägga ut på entreprenad”, i andra fall, som med friskolor kan kommunen inget göra. Problemet är att vi aldrig kommer att kunna plocka tillbaka verksamheter. Vi kommer eventuellt att få tillbaka de som visar sig svårdrivan, det vill säga inte ger vinst.

Runde Tedfors är ägare till bolaget som driver Johan Bauer-gymnasieskolor runt om i landet. För två år sedan avslöjades att han förutom en årslön på en miljon kronor, också plockat ut det dubbla på ett år genom bolagsvinster. Vad betyder bolagsvinst? Pengar som betalats från kommunen, våra gemensamma pengar, till företaget för att driva skola, som företaget inte driver skola för utan delar ut till ägarna. Trots det kommenterar Tedfors en annan vinstdrivande affär bolaget gjort för våra pengar, att med bakgrund av att lönen inte är vad den borde vara ser han inga problem med det.

Jag är trött på att privata näringsidkare ska kunna välja att jobba med russinen ur kakan, hur många friskolor har ni sett som riktar sig till svårt funktionshindrade elever? Jag är trött på att det gnälls på att lägga några kronor till för att vi gemensamt ska kunna behålla verksamheter istället för att än mer pengar försvinner från oss. Jag är trött på att vi har en lagstiftning som inte kräver att vinster ska gå direkt tillbaka till den verksamhet som det är tänkt att de ska driva.

Jag blir helt utmattad av girighet.

Mer läsning

Annons