Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De ordnar historiskt kalas

Riotorget kommer att bli festplats för en dag då sygänget och "Det hvar på tiden" anorndar gemensamt kalas.

Den 7 juni blir det sittning med underhållning på Riotorget för de som är 80 och äldre. Föreningen Lilian Hjorts sygäng och Oberoende kommittén för främjandet av Ljusdals municipalsamhälles framskridande har valt att samarbeta och ordnar en gemensam tillställning. Den årliga "Det hvar på tiden"-festival som annars brukar vara på Ljusdals hembygdsgård kommer därför hållas i parken framför Riotorget.

– Vi har lite samma publik och försöker engagera folk att komma ut och göra något, säger Anders Assis som jobbar på Ljusdalsbygdens museum och är drivande i Oberoende kommittén.

Festivalen kommer att pågå klockan 11-17 och ha köpingens 100-årsjubileum som tema. Signeulska magasinet kommer att fyllas med utställningar, Riobiografen ska ha filmvisning och på Röda kvarn kommer man att kunna se en tablåföreställning.

– Vi ska sätta upp ett stort tält här i mitten av Riotorget. På sittningen blir det pärgröt, fläsk och kålbulle som man åt för hundra år sedan, och ett gäng durspelare som kallar sig för Oknytt kommer att spela. 90-åringarna ska firas lite extra, men hur vill jag inte säga nu, berättar Lilian Hjort.

I festtältet som rymmer hundra gäster är två sittningar planerade till klockan 13 och 15. Om många anmäler sig blir det även en tredje sittning klockan 17.

– En del har inte träffat vararandra på flera år och har svårt att ta sig ut. Att få sitta och prata med varandra är ju så roligt. De gamla lever på det här länge efteråt, säger Lilian Hjort.

– Det är ett mer individualistiskt samhälle idag, vi måste göra saker tillsammans och utnyttja det offentliga rummet mer, konstaterar Anders Assis.