Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De nya nybyggarna

Högt uppe på Tistronvägen har Anna Kilström och Jens Persson låtit bygga familjens nya hem. En villa om 165 kvadratmeter med milsvid utsikt och skogen bakom knuten. Och barnfamiljer i många av grannhusen.
– Joel och Mira har alltid någon att leka med, säger Anna Kilström.

De älskar lugnet på Tistronvägen. De stortrivs med att slippa trafik, och att kunna gå raka vägen ut i skogen. Det säger både Anna Kilström och Bea Tannerstål.

Vi träffar Anna och Bea, och Annas granne Petra Callmyr, när vi besöker Tistronvägen en dag i maj. Vi är nyfikna på de nya nybyggarna, och på deras hus som ligger så ljust och vackert på höjden.

Området har tidningen tidigare berättat om, då kommunen för några år sedan sålde ut tomter för en krona styck på först Slånbärsvägen (som ligger strax nedanför) och sedan också Tistronvägen.

Anna Kilström och Jens Persson var bland de första som köpte en enkronastomt på Tistronvägen. De bodde då i ett eget hus på Hamrevägen.

- Det var stressigt med trafiken längs Hamrevägen. Dessutom är jag uppvuxen på Smultronvägen och ville tillbaka till Björktjära, säger Anna.

matsalsbord i den två år gamla villan på Tistronvägen. Solen glänser i den lena ekparketten, och bakom oss, vid de två vackra fönster som sträcker sig från golv till tak, har fyraåriga Mira ordnat picknick med vindruvor och leksaker. Hon är klädd som prinsessa den här dagen.

På övervåningen leker åttaårigare Joel med jämnåriga Lovisa Tällberg och Ebba Lundh.

Anna är mycket nöjd med huset, och med familjens liv på Tistronvägen.

- När jag kommer hem från jobbet känner jag att jag verkligen trivs.

De valde Anebyhus, och ett hus som de kunde utforma på egen hand. Det var i stort sett bara de bärande delarnas placering som inte gick att påverka.

- Och vi lät lokala snickare göra en stor del av jobbet. Det tog ett halvår och fungerade jättebra, säger Anna.

Det enda hon saknar idag är en större klädkammare.

Huset har sex rum och kök och är byggt i ett och ett halvt plan, på betongplatta. Genomgående ekparkett, förutom klinkers i hall och våtutrymmen, öppen planlösning mellan kök och vardagsrum, en stilren, luftig trappa upp till övervåningen.

Huset värms upp med hjälp av en frånluftsvärmepump med återvinning, och fjärrvärme som stöd vid "toppar". I vardagsrummet finns också en braskamin.

Huset kostade i sig 1,8 miljoner, berättar Anna när vi frågar om priset. Hon får också frågan om de tänkte särskilt på att använda miljövänliga material till huset.

- Vi tänkte mer på att det skulle vara naturliga material som sten och trä, säger Anna.

Bea Tannerstål och Peter Larsson. De köpte också sin tomt för en krona och flyttade in i stort sett samtidigt som Kilströms.

De hade funderat på andra tomter, bland annat en som låg längre ner i området. Men när de fick chans att köpa den här tomten, som har det högsta läget och skog precis bakom, då slog de till.

Bea och Peter valde en Smålandsvilla, ett nyckelfärdigt hus, arkitektritat även det, med en planlösning som föll dem väl i smaken. Huset sattes upp mycket snabbt.

- Vi flyttade in fjorton dagar efter att det hade levererats, säger Bea.

Planlösningen var klar redan i förväg, men tapeter, färg och andra detaljer valde de själva. Dämpade färger, stilrent och lugnt.

- Så här i efterhand kan jag tycka att vi kanske kunde ha tagit ut svängarna lite mer, säger Bea och skrattar.

De har medvetet valt ett mer traditionellt hus. Ljusgul träfasad, inga trendiga höga fönster eller sneda vinklar.

- Vi tror att den här stilen står sig, säger Bea.

fjärrvärme, dessutom har de braskamin i vardagsrummet.

Baksidan av huset vetter mot skogen och här kan de bokstavligen talat kliva rakt ut i naturen. Bea, som flyttade hit efter åtta år i en lägenhet på Gärdet, njuter i fulla drag.

Hon njuter också lite extra av tvättstugan.

- Tidigare bodde vi på tredje våningen och hade tvättstuga i källaren i huset intill. Vilken skillnad mot hur vi har det nu!

Bea räknar med att deras hus, när även övervåningen är inredd och klar, kommer att ha kostat runt två miljoner kronor. Då räknar hon in alla kostnader de har haft, från bygglov till iordningställd trädgård, inklusive färdigt dubbelgarage.

Längs Tistronvägen hittar man hus av skilda slag och det visar sig att här finns en mängd hustillverkare representerade. Petra Callmyr och Daniel Göransson valde ett Borohus i ett plan. Huset ser inte så stort ut men inuti är det rymligt, ljust och högt i tak, och har spännande planlösning.

Längs ena väggen i det ena vardagsrummet sträcker sig en världskarta i relief. Denna tapet är Petra mycket nöjd med.

- Men det är jättesvårt att välja tapeter och färg när man bara har en ritning att titta på, säger hon.

oss en titt på det Älvsbyhus som Geir Belden och Ann-Sofie Nordlund just nu låter sätta upp på Tistronvägen

Ena dagen finns bara grunden, och nästa dag står huset där! Det dröjer en vecka innan tak och allt är på plats, men vi får stiga in redan den här första dagen och Geir visar runt. Köket är redan monterat och vattnet inkopplat!

Huset kommer att innehålla sex rum och kök, är byggt i ett och ett halvt plan, och blir totalt 180 kvadratmeter.