Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De nya jobben skapas lokalt

Sverige är mitt uppe i den värsta krisen sedan trettiotalet. Visserligen finns det tecken på att finanskrisen är över och att konjunkturen har slagit i botten.
Finansmarknaden fungerar igen – även om många mindre företag fortfarande har svårt att få lån, inte minst inom tjänstesektorn. Men har konjunkturen slagit i botten? Ingen vet. Däremot vet vi att arbetslösheten, och då speciellt ungdomsarbetslösheten, är på väg mot rekordnivåer.

Annons

Just ungdomsarbetslösheten borde verkligen vara den stora frågan nu, i vinter och i nästa års valrörelse, för både de unga som inte kommer in på arbetsmarknaden och samhället får betala ett högt pris, under lång tid, när unga människor står utan arbete.

De senaste siffrorna om ungdomsarbetslösheten visar att den under september i år nådde ända upp till 24,3 procent för riket. I vårt län befaras siffran till och med vara något högre än så. Vad ligger bakom de höga arbetslöshetssiffrorna för just ungdomar, och vad kan vi göra för att unga människor ska ges en chans att komma in på arbetsmarknaden? Sverige har bland de högsta talen i hela Europa; jag ställer mig frågan varför och undrar vad vi kan göra åt detta?

Dessa frågor behöver diskuteras ur ett lokalt perspektiv eftersom det är på den nivån som tillväxt skapas. Endast lokalt kan vi identifiera hur framtidens arbetsmarknad ser ut i Ljusdal med omnejd. Vad kan vi förvänta oss av den tunga industrin som varit en ryggrad i vårt näringsliv under hela 1900-talet? I vilka sektorer finns framtidens jobb i vårt närområde, och vad kan etablerade företag, banker och även samhället göra för att ge dagens unga en chans i dessa nya jobb.

För att ta ett helhetsgrepp kring denna diskussion lanserar Sparbankerna nu Tillväxtdagarna i Åredalen 2010, ett två dagars event i mitten av mars där vi tillsammans med en rad samarbetspartners arrangerar samtal om entreprenörskap, företagsamhet samt lokal och regional tillväxt. Fokus ligger på frågor kring morgondagens arbetsmarknad. Var finns de nya jobben när industrin inte återanställer och den offentliga sektorn inte längre växer.

Lokalt vill Järvsö Sparbank vara inspiratör och initiativtagare till aktiviteter som bidrar till att minska ungdomsarbetslösheten. Sparbanken har som exempel sedan tio år tillbaka en alldeles egen stiftelse, Sysselsättningsstiftelsen, vars enda uppgift är att skapa ökad sysselsättning lokalt. Under 2010 kommer vi, tillsammans med företag som vill växa, att lansera ett program med särskilt fokus på ungdomar.

Det har hittills saknats ett forum i Sverige för diskussionen om hur vi skapar bästa förutsättningarna för lokal och regional tillväxt. För det är lokalt de nya jobben skapas, det är lokalt de nya företagen växer fram och det är lokalt ungdomsarbetslösheten, och arbetslösheten totalt, kan mötas, inte i riksdagen, inte i sammanträdesrummen i Stockholm.

Med Tillväxtdagarna i Åredalen etablerar Sparbankerna det forum där den här debatten kommer att föras, och där vi kan visa på våra bästa exempel från vår Sparbank.

Anders Thorson

Vd, Hudiksvalls Sparbank

Mer läsning

Annons