Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De mötte astronaut och nobelpristagare

Det är inte så många som på plats och ställe får lyssna på svenske astronauten Christer Fuglesang.

Men det fick två elever från Slottegymnasiet göra för en vecka sedan.

Slottegymnasiet har som tradition att skicka intresserade och duktiga elever från naturvetenskapsprogrammet till Berzeliusdagarna i Stockholm.

Den här gången var det Anja Carblom och Josef Hansson-Karakoca i årskurs 3 som fick chansen till två intensiva dagar i Stockholm.

Christer Fuglesang känner säkert de flesta oavsett hur det står till med intresset för naturvetenskap. Hans pionjärinsats som första svenska rymdfararen är mycket omtalad och eleverna fick nu höra mer om den.

– Bland annat hur kroppen reagerar vid en sådan resa var intressant att lyssna på, säger Anja Carblom.

En annan intressant föreläsare var Dan Shechtman från Israel som berättade för de 360 gymnasieeleverna från hela landet om arbetet med kristallstrukturer som resulterade i nobelpriset i kemi 2011.

– Det mesta var intressant med tanke på att föreläsarna är i framkant inom forskningen. Det var till exempel spännande med Shechtman när han berättade att ingen trodde på honom men att det så småningom slutade med nobelpris, säger Josef Hansson-Karakoca.

Anja Carblom och Josef Hansson-Karakoca fick åka på Berzeliusdagarna för att de är intresserade och duktiga inom ämnet kemi.

– Jag ska försöka komma in på läkarlinjen efter gymnasiet, gärna i Uppsala, säger Anja Carblom.

– Jag ska också plugga någonting efter gymnasiet, kanske till ingenjör eller något med produktutveckling, säger Josef Hansson-Karakoca.

Kemiläraren Linda Junfors berättar om att Slottegymnasiet ständigt försöker lägga in aktuella och populära rön i den naturvetenskapliga utbildningen. I vår får eleverna lära sig en del om hur kriminalteknik fungerar genom att bland annat spåra DNA.

– Vi fick 16 elever till det här läsårets årskurs ett. Så det är bra. Men det gäller att visa att vi har ett bra naturvetenskapsprogram med modern utrustning, säger Linda Junfors.