Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De miljonsatsar för bygdens framtid

Metallprodukter storsatsar sig in i framtiden.

Annons

Redan 1942 startade Stig Mattsson företaget som i dag är känt som Metallprodukter i Edsbyn AB.

Då, i den lilla fabriken på Ängsgatan, låg fokus på träförädling. Klädnypor, leksaker och syskrin var några av produkterna som lämnade fabriksgolvet. 72 år senare har företaget bytt ägare, namn och gett sig in i metallbranschen.

– Någon gång under 50-talet började företaget att fokusera på plåt- och metallarbeten, säger Anders Perjans, numera företagets marknadsansvarige.

Han tog över företaget 2007 och fick under 2013 sällskap av Hans Nohrlander, vd, och Kenneth Engh, inköpsansvarig, som då gick in som delägare.

Tack vare dem har företaget fått spetskompetens inom professionellt inköpsarbete, internationellt arbete samt processorienterad produktion.

– Att driva ett sådant här företag ensam är som att försöka spela alla instrument i en orkester själv. Därför kände jag att det behövdes specialkompetens för att driva företaget framåt, säger Anders Perjans, och fortsätter:

– Nu känns det som att vi är ett komplett band. Hans frontar som sångare, Kenneth står på sidan med gitarren och jag håller takten längst bak på trummorna.

Metallprodukter är i grunden en legotillverkare, med nära samarbete med till exempel företagen Edsbyverken, Nordic Gym och SMS. Metallben till konferensbord, gymmaskiner och höljen till informationstavlor är några exempel på vad Metallprodukter tillverkar.

Företaget har ett 30-tal anställda och omsätter omkring 40 miljoner kronor. Ledorden "mjuk, smidig, och formbar" ska genomsyra företagsfilosofin.

– Många legotillverkare gör bara små komponenter och levererar till andra företag. Vi är rätt unika i det att vi gör färdiga produkter, från ax till limpa, som sedan levereras direkt till försäljning, säger Hans Nohrlander.

Enligt honom och hans kollegor blir 2014 ett viktigt år för Metallprodukter.

Nyligen köpte företaget nya lokaler längs Hantverkargatan. Totalt 7 800 kvadratmeter yta, varav cirka 3 200 ska användas till nuvarande produktion.

Fastighetsförvärvet innebär att företaget kan flytta in alla sina verksamheter i samma lokaler (fram till nu har företaget hyrt cirka 1 000 kvadratmeter yta externt).

Flytten innebär att de kan optimera sina produktionsflöden, skapa effektivare processer samt öka konkurrenskraften gentemot tillverkare från Kina och öststatsländer, som i dag är företagets största konkurrenter.

Mångmiljonsatsningen och kompetenslyftet Hans Nohrlander och Kenneth Engh bidragit med innebär starten på en ny era.

– Vi blickar in i framtiden och för att vara nummer ett måste vi även leda utvecklingen, säger Anders Perjans.

Bygden och Hälsingland betyder mycket för Metallprodukter. Att bidra till utvecklingen av landskapet i allmänhet och Ovanåker i synnerhet ligger dem varmt om hjärtat.

Men för att trygga framtiden krävs kompetent och välutbildad personal. Något som i framtiden kan bli ett problem. Nyligen beslutade till exempel Bollnäs kommun att stoppa intagningen till industriprogrammet på gymnasiet.

Samtidigt tror Anders Perjans att industrin är en missförstådd bransch bland dagens unga.

– När de tänker på industriarbetare föreställer de sig en skitig man i blåställ, som lämnar oljiga fingeravtryck på ostmackan i lunchrummet, säger han.

Det är långt ifrån sanningen i en bransch som ofta förlitar sig på robotar, högteknologi och datorprogrammering.

– Generationsskiftet är en av branschens största utmaningar och på sikt handlar det om vår överlevnad i bygden. Lösning kan vara att industrin och skolan kommer närmre varandra, säger Anders Perjans.

Nysatsningen på Metallprodukter gör att de ser ljust på framtiden.

– Vi tror på vårt företag och därför är det en spännande tid vi möter, säger Hans Nohrlander.