Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"De måste ju åtgärda de farliga delarna"

Skarpa kanter, djupa gropar, översvämmade åkrar – och ingen vägbelysning. Så ser det ut på vägen genom Kyan, och ingen vet hur mycket som kommer att ordnas innan vintern.

– Vi är väldigt oroliga, säger en markägare i byn.

När huvudentreprenören för vägbygget mellan Edsbyn och Färila gick i konkurs i början av veckan, stannade vägbygget helt av. Nu vet ingen när det kan återupptas, vem som ska driva det, eller hur mycket som hinns med innan det blir vinter.

Det oroar byborna i Kyan, där vägen fortfarande är i väldigt dåligt skick.

– Det är skarpa kanter och dessutom är vägen smalare nu, bitvis kan man knappt mötas två bilar. Åker man ut på sidan där i vinter är man ju lurad, säger en markägare.

På många håll ligger det stora stenbumlingar intill vägen och den är ordentligt gropig. En åker intill vägen är översvämmad, eftersom man inte hunnit ta bort de fördämningar man byggde innan man bytte ut en vägtrumma. Blir det inte ordnat innan våren kommer det sannolikt att bli rejält blött på den åkern.

– Men det värsta är nog vägbelysningen som vi blivit av med. Den har inte kommit upp igen och vi vet ju inte om vi får tillbaka den. Och det är en del barn som vistas på den här vägen.

I Kyan är det här ett stort samtalsämne och det är många som är oroliga över hur vägen ska se ut i vinter.

Ljusnan har tidigare varit i kontakt med Trafikverket, som inte kunnat ge några besked om vad som ska hända med vägen eftersom det nu först är upp till konkursförvaltaren att se om vägbygget kan drivas vidare av konkursboet. Annars måste Trafikverket göra en ny upphandling, något som kan ta tid.

Och Kyanborna har förståelse för att vägen inte kommer att bli helt färdig innan vintern.

– Vi förstår att det kan bli grusväg över vintern, och det är ju som det är med det. Men de måste ju åtgärda de farliga delarna i alla fall.