Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De kan drogtesta skolelever: "Men vi är inga poliser – vi ska bygga relationer"

Kan skolelever drogtestas av poliser i skolan utan någon som helst förvarning? Många tror det. Men drogtester är ovanliga. Och när de sker är vårdnadshavarna med, provtagningarna äger rum på beroendecentrum och om provet visar positivt så är det till socialtjänsten och inte polisen som anmälan görs.

"Vi har full förståelse för skolans aktiva arbete mot missbruk av alkohol och narkotika. Vi accepterar med våra underskrifter att skolan vid minsta misstanke om missbruk av droger, utan föregående information till mig som vårdnadshavare eller till mig som elev, gör ett drogtest".

Så står det i den överenskommelse som eleverna, och deras vårdnadshavare, på flera skolor i Bollnäs kommun har fått skriva under sedan år 2014 då arbetet enligt modellen "Drogfri skola" startade.

– Men här har vi arbetat med drogkontrakt i över tio år, säger Ylva Tidén, rektor för de studieförberedande programmen på Torsbergsgymnasiet i Bollnäs.

Och alla skriver under.

– Det finns ingen förälder, inte ens de som själva drogar, som vill att deras barn ska använda droger, säger Freddie Ahlin, drogterapeut vid Beroendecentrum.

Men underskrifterna gör inte att det sker massor av drogtester på skolorna. Även om det har visat sig att många tror det.

– Vi lider mycket av de här rykena, säger Ylva Tidén.

– Och var de kommer ifrån förstår vi inte, säger Lena Andersson Malm, som är rektor för Barn- och fritid, samt introduktionsprogrammet.

Läs också: "Våldet kryper närmare" – säkerhetsåtgärder ska göra Bollnässkola tryggare

I stället är det så att när någon på skolan känner oro för att en elev använder droger eller har andra beroendeproblem pratar de först med både eleven och dess vårdnadshavare. Sedan kopplas Freddie Ahlin eller hans kollega Eva-Lotta Åström in till ett andra samtal.

– Vi kan hålla upp till fem-sex samtal som inte dokumenteras på något sätt, säger Freddie Ahlin.

Och om det då finns misstankar om att den unge använder droger görs testet. Det sker med ett urinprov på beroendecenter och provet scannas mot tolv olika droger. Svaret får man direkt. Om det är positivt gör de en orosanmälan till socialtjänsten.

– Vi kommer inte med pekpinnar, vi kommer med möjligheter, säger Freddie Ahlin.

De båda är nyanställda på beroendecenter för att jobba enbart med ungdomar och Drogfri skola. Det innebär, förutom att hålla samtal och eventuellt hjälpa till med avvänjning, att arbeta förebyggande i skolor med information till personal, elever och föräldrar. De kommer att dyka upp på bland annat träningsanläggningar och fritidsgårdar.

Läs också: Efter stölderna – nu drogtestas personalen på Gävle sjukhus

– Vi jobbar utifrån att vi inte är några poliser. Vi ska bygga relationer och prata, säger Freddie Ahlin.

På Torsbergsgymnasiet är rektorerna tacksamma över samarbetet med Beroendecentrum.

– Vi är på hugget om det händer något. Det handlar om alla våras barn. Om det är någon som dör av droger så har alla vi som bor i kommunen misslyckats, säger Ylva Tidén.

Läs också: "Jag brydde mig inte om något annat än drogerna"

De har också god hjälp av eleverna som är bra på att berätta om de är oroliga för sina skolkamrater.

– Elever är öppnare i dag. De söker kontakt och kommer för att de vill prata. Det har skett en positiv förändring så. De hjälper en att få koll och man får många pusselbitar som kan ge en helhetsbild, säger Ylva Tidén.