Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De jobbar när cirkusen är i stan: "Det tar 18 man att resa cirkustältet"

Varje gång cirkusen kommer till stan ska det stora tältet resas. När föreställningen är över ska det ned igen.

Det är tidigt på morgonen och Alex och Constantin Sirbu är ifärd med att resa det väldiga cirkustältet i rött och gult. Stora järnspett hamras ned i jorden föratt hålla tältduken på plats. Sittplatser för 1000 åskådare byggs upp. En manege tar plats i mitten.

Bröderna är från Rumänien och har arbetat på Cirkus Maximum i sju respektive tio år. Det är mycket att göra. De har inte tid att prata. Josefin Söderlind som också jobbar på cirkusen visar runt.

– Alex och Constantin följer med från att säsongen startar i slutet av mars till att den är över mitten av september. 18 personer arbetar med att resa och montera ned tältet. De får hjälp av elektriker och musiker på cirkusen.

Vi befinner oss på Gamla IP i Söderhamn. Regnet hänger i luften och det är väldigt lerigt. En man sprutar vatten på cirkustältet med en slang. Tältet ska se rent och fint ut, vara en magisk plats i rött och gult. I ett annat tält står djuren. Dromedarer följer oss nyfiket med blicken. Lamadjuren håller en tillbakadragen stil.

Läs också: Gamla IP – nya platsen för cirkus i Söderhamn

Cirkusen är som ett eget samhälle i samhället. Den har egen tvättstuga och egen tankbil. Egna kockar lagar mat åt den 90 man stora styrkan. Här finns många nationaliteter. De flesta tältarbetarna är från Polen, Rumänien och Ukraina.

– Det finns en starkare cirkuskultur där. Tältbyggarna sköter även andra sysslor, sådant som att stå i biljettinsläppet och byta rekvisita i manegen under föreställningen.

Cirkus Maximum reser Sverige runt. Cirkusen ger 180 föreställningar på en säsong. Ofta stannar den bara en dag. För varje gång den anländer ska det stora ekipaget på plats.

Nu under morgonen har artisterna en välförtjänt paus. En av dem kommer fram och frågar vilken riktning centrum ligger. Han vill passa på att se sig om i Söderhamn. Trampolinartisten Max Weldy från Frankrike kommer förbi för att hälsa och byta några ord. Det är skönt med en vardag trots att man är på resande fot.

- Ofta packar vi klart allt på kvällen och kör vidare direkt på morgonen. Stannar vi i två dagar på ett ställe, kan vi låta tältet stå över natten. De gånger känns som riktig lyx.

Läs också: Det blir cirkus i Hudiksvall i år – trots förbudet mot cirkusdjur