Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De hoppas att BUN ändrar köreglerna

Ska man kunna rata en dagisplats men ändå behålla sin köplats? Den frågan tar barn- och utbildningsnämnden (BUN) ställning till på onsdagens möte. För familjen Jonsson i Färssjön är svaret givet.

– Jag tycker att man ska få stå kvar, säger mamma Maria.

Hon är ännu föräldraledig med yngste sonen Bobo, åtta månader gammal. I oktober ska hon börja arbeta igen, och då hade hon och hennes man Alexander gärna sett att Bobo fått börja på Trädgårdens förskola där storebror Dante redan går.

Men på Trädgården finns ingen plats förrän tidigast i slutet av nästa sommar.

– Finns det inte plats så finns det inte plats, men om man ändå har möjlighet att stå kvar så är det toppen. Det är jättetråkigt att vi ska falla bort från kön, säger Maria Jonsson.

Det är nämligen vad man gör om man nöjer sig med ett annat alternativ än det man helst velat ha. Samma sak gäller om man tackar nej till ett erbjudande om förskoleplats.

Var Bobo ska gå i förskola är inte helt säkert ännu, men troligast blir det på Hjärtat i Vannsätter, där Maria själv arbetar. Att ha barnen på olika förskolor kommer att krångla till familjens vardag. Det hade visserligen dröjt i vilket fall innan Bobo kommit in på Trädgården, men nu är det osäkert om han kommer in alls.

– Dante trivs otroligt bra på Trädgården, och det vore kanon att få in Bobo också. Det blir kortare dagar med hämtning och lämning, och man vill ju ha dem nära, med sina kompisar, säger Maria Jonsson.

Förslaget att ändra reglerna för barnomsorg väcktes av den borgerliga oppositionen i BUN förra sommaren. Förslaget mynnade ut i en undersökning bland vårdnadshavare och förskolepersonal, och har även varit på remiss hos kommunjuristen.

En annan remissinstans är barn- och utbildningsförvaltningen, som inte tycker att reglerna behöver ändras. Däremot skriver förvaltningen att kommunen måste bli tydligare med sin information. Som det är nu verkar många föräldrar inte veta att de åker ur kön.

På tisdagseftermiddagen var det inte klart hur vänstermajoriteten i BUN tänker rösta.

– Vi ska diskutera den frågan i kväll. Men min personliga åsikt är att reglerna inte behöver ändras. Om du får en plats och inte vill ha den och tackar nej, är du i något större behov av barnomsorg då? säger Bo Wikström (S), ordförande i BUN.

Ett annat argument är ekonomin. Med möjligheten att rata följer risk för tomma platser på vissa förskolor. Dessutom skulle det krävas en större arbetsinsats för att hålla ordning på förskolekön, enligt Bo Wikström.