Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De hedrade Nayifs minne

Efter att ha hjälpt till med räddningsarbetet i det jordbävningsdrabbade Turkiet kom Cahit Yenigün, Johan Hansson och Börje Ljung i lördags hem till Söderhamn.

Målet var att hedra minnet av bortgångne Nayif Yenigün genom att skänka en ambulans till hans hemby Duruca, i turkiska Nusaybin.

Men resan tog en obehaglig vändning efter att en jordbävningskatastrof förra söndagen drabbade Vanprovinsen i sydöstra Turkiet.

– Det tog inte mer än 30 sekunder förrän vi hade bestämt oss för att åka dit, berättar Johan Hansson.

Den 18 oktober startade han, Cahit Yenigün och Börje Ljung sin resa mot Turkiet.

Det tog trion två dygn att nå den Turkiska gränsen. Sedan följde ytterligare tre dygns väntan på den turkiska byråkratin innan de kunde fortsätta till Duruca.

Men när landet förra söndagen drabbades av en jordbävningskatastrof fick resan ett nytt mål. Det dröjde inte länge innan de mottog en vädjan om hjälp från det drabbade områdets borgmästare.

– Då kändes det på något sätt som att det verkligen var meningen att vi skulle vara där med Nayifs ambulans, berättar hans farbror Cahit Yenigün.

På kvällen låg de på sitt hotellrum och följde rapporteringen från katastrofområdet. Eftersom de var för spända för att sova försökte de tillsammans skapa en mental bild av vad som väntade dem.

– När vi åkte i väg på måndagsmorgonen trodde vi att vi visste vad vi gett oss in på. Men det var mycket värre än vad vi kunde föreställa oss, säger Cahit Yenigün.

När de anlände till Jonprovinsen anslöt de sig till en av de lokala räddningsgrupperna. Tillsammans med 116 andra ambulanser deltog de i räddningsarbetet.

Scenerna som mötte dem var överväldigande.

När de blundar kan de fortfarande se bilder spelas upp från katastrofen. Lik som bärs ur från rasmassor, anhöriga som sörjde sina familjemedlemmar och liv som gått i spillror.

Deras huvuduppgift var att ta hand om överlevande från jordbävningen, hjälpa skadad räddningspersonal samt att forsla bort avlidna.

Trots att de räddade tre liv genom sin insats vill de inte bli kallade för hjältar.

– Det är personerna som gick in i rasmassorna för att gräva fram överlevande som är hjältar. Vi var bara en länk i kedjan, säger Johan Hansson.

Efter två dygns arbete utan sömn var de tvungen att avbryta räddningsarbetet och fortsätta till Duruca för att leverera ambulansen.

Det första de gjorde när de nådde sin slutdestination var att åka till Nayifs grav.

– Vi åkte ned för att leverera hans ambulans. Nu känns det väldigt stort att ha hedrat hans minne genom den här insatsen, säger Cahit Yenigün.