Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"De har verkligen misshandlat vår relation"

I flera år har Tobias kämpat mot Bollnäs kommun om vårdnaden av sin son. Han känner sig motarbetad och misstänkliggjord. Nu ligger fallet hos högsta förvaltningsdomstolen och väntar på att avgöras.

Annons

I slutet av förra veckan sände P1 en uppmärksammad dokumentär om fallet.

40-årige Tobias från Malmö har i tre års tid har försökt få hem sin son. Han upplever det som att socialsekreterarna och socialnämnden i Bollnäs har gjort allt för att sätta käppar i hjulet för honom.

– Jag är glad att de inte lyckats smula sönder vår relation fullständigt. Men de har verkligen misshandlat den, säger Tobias.

Han har fast jobb, är gift och ostraffad. Sonen blev till efter ett tillfälligt möte på en fest våren 2011.

Barnets mamma är betydligt yngre, hon var 18 när sonen föddes, och kan av olika anledningar inte ta hand om honom. Innan det framkommer att Tobias är pappan har Bollnäs kommun redan placerat sonen i ett familjehem i kommunen.

Sonen är född för tidigt, i graviditetens vecka 28. Det tycks vara det huvudsakliga skälet till den tvångsvård enligt LVU, lagen om vård av unga, som socialnämnden i Bollnäs beslutar om när Tobias vill få i gång en utslussningsprocess för att få hem sin son till Malmö.

Den läkare som kommunen anlitat anser att pojken på grund av sin tidiga födsel har speciella behov som gör det olämpligt att flytta honom från familjehemmet.

Tobias känner sig redan från början misstänkliggjord av socialsekreterarna i Bollnäs. De har, utan något stöd i lagen, gjort vad han upplever som märkliga undersökningar av hans lämplighet som förälder. Det får man egentligen bara göra om det finns misstankar om missförhållanden. Han har bland annat fått svara på frågor om sin religiösa tillhörighet.

– När jag sa att jag är ateist satt hon och funderade på det svaret och ville veta hur det kom sig att jag tagit avstånd, berättar Tobias.

Han har träffat sonen regelbundet sedan han var åtta månader gammal. Var tredje vecka åker han de 80 milen från Malmö till Bollnäs för att få tre timmar tillsammans med barnet.

I juli 2013 förklarar Tobias att han vill att sonen ska flytta hem till honom i Malmö så snart det är möjligt. En hemtagningsutredning startas. Tobias presenterar ett schema med förslag på hur utslussningen kan läggas upp.

I slutet av april 2014 beslutar socialnämnden plötsligt att Tobias inte får träffa sin son alls under tre månaders tid. Utåt motiveras det med att pojken uppträder oroligt efter att ha träffat pappan och måste få tid att återhämta sig.

Men i en skrivelse från den ansvariga socialsekreteraren till socialnämnden i Bollnäs framkommer ett annat skäl.

"Socialnämnden bedömde att utslussen måste avbrytas. Detta utifrån att Tobias ämnade ta med sig [sonen] till Viktoriagården i Malmö där han bokat tid", skriver socialsekreteraren.

Viktoriagården är en av Skandinaviens mest erfarna psykiatrimottagningar för behandling av spädbarn och deras föräldrar. Mottagningen arbetar särskilt med att stärka samspel och anknytning mellan föräldrar och barn. Ändå bedömer socialnämnden i Bollnäs detta som en påtaglig risk för pojkens hälsa och utveckling.

– Det är hårresande att de avbryter utslussningen på grund av att jag vill ta med min son till specialister som jag fått rekommenderade av barnläkare, säger Tobias.

För att ett LVU-beslut ska vinna laga kraft krävs ett domstolsbeslut. Men socialnämndens omhändertagande gäller fram tills domstolen har prövat ärendet. I juli 2014 avslår förvaltningsrätten i Falun socialnämndens ansökan om LVU. En vinst för Tobias. Men socialnämnden överklagar till kammarrätten som går på kommunens linje.

Tobias överklagar domen till högsta förvaltningsdomstolen. Att den tar upp ett LVU-ärende är väldigt ovanligt. Sedan 2008 har det bara hänt 22 gånger. Men i december kom beskedet att fallet skulle prövas.

– Det var ju verkligen den bästa julklapp jag kunde föreställa mig, säger Tobias.

Domstolens avgörande väntas komma inom den närmaste framtiden. Men även om den inte upphäver LVU-beslutet är Tobias hoppfull. I P1:s dokumentär "Att ta ett barn" framkommer nämligen nya uppgifter om sonens för tidiga födsel. Lars Björklund, överläkare i neonatologi och sakkunnig hos socialstyrelsen, förklarar i dokumentären att pojken inte är extremt för tidigt född och att hans utveckling ur medicinsk synpunkt är att betrakta som normal. Den tidiga födseln är enligt honom inte skäl nog att hindra att pojken flyttar hem till pappan.

– Det är en anledning för socialnämnden att ompröva beslutet. LVU är inte en dom för livet, den ska avslutas så fort den inte behövs längre, säger Tobias.