Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De har spelat poker tillsammans i 30 år: "Vi tröttnar aldrig"

En söndag varje månad samlas gänget i Hudiksvall för att spela poker tillsammans och har gjort i 30 år.
– Det är jättekul och spännande. Vi tröttnar aldrig, det är ett evigt malande och givande.

Det är inte pengarna som lockar de sex herrarna till pokerbordet en söndag varje månad, det är sällskapet.

– Det är fantastiskt att vi har lyckats. Vi skulle aldrig ha hållit på så länge om vi spelade för hiskliga summor. Vi brukar köpa marker för 500 kronor var och vanligtvis kan alla vara med och spela för det en hel kväll, säger Göran Ahlberg.

Det var Kenth Högström som år 1985 tog initiativet att starta pokerkvällarna, då bodde de alla på Breda gatan. Sedan Kenth avled år 2007, tog gruppen in en ny deltagare Leif Eriksson. Gänget består av Göran Ahlberg, Leif Eriksson, Bengt Molin, Toivo Eriksson, Hasse Olsson och Peter Lundh.

Var femte år har de som tradition att resa tillsammans och förutom att gå på sightseeing spelar de såklart poker. Hittills har de bland annat varit till London, Prag, Vilnius och senast i Dubrovnik.

– Oftast när vi reser brukar vi stiga upp på morgonen och äta frukost tillsammans. Efter frukosten tar vi oss några partier poker. På dagen går vi ut och gör något och på eftermiddagen spelar vi några partier igen. Sedan går vi ut och äter middag och gör något på kvällen, så det är fullt upp hela tiden, skrattar Göran Ahlberg.

På grund av att de blir äldre kommer resorna nu att ske allt oftare. Men än har de inte planerat nästa destination.

En pokerkväll startar i regel klockan sex på söndagskvällen. Klockan åtta står värden för mat och sedan fortsätter spelandet.

Tillsammans har herrarna många kära minnen, speciellt minns de somrarna då de hade som tradition att spela poker i Kenth Högströms sommarstuga.

– När barnen var små var det tre gånger fler ungar än pokerspelare i sommarstugan. Vid skolavslutningen brukade barnen fråga när det var dags för poker ute i sommarstugan igen, det tyckte dem var roligt. På dagarna lekte vi med barnen och på kvällarna berättade vi spökhistorier till sent och när de hade lagt sig satt vi och spelade poker, berättar Toivo Eriksson.

På frågan vem som är den bästa pokerspelaren i gänget räcker Leif, kallad Kusen, upp handen.

– Det är väldigt lika, det brukar gå runt. Kanske att Kusen och Ahlberg är lite starkare emellanåt, erkänner Hasse Olsson.

Herrarna i gänget är överens om att de kommer att fortsätta spela tills de fysiskt inte kan längre.

– Vi kommer att fortsätta, det blir väl på hemmet tillslut. Det är bara dödsfall som får oss att upphöra, säger Göran Ahlberg.