Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De har sökt integrationsbidrag för språkkafé: "Man ska lära känna varandra"

Omkring 60 föreningar har sökt bidrag till integrationsprojekt i Söderhamn. Däribland finns makarna Rundkvist i Sandarne som startat ett språkkafé.

När Ann-Britt och Nils Rundkvist fick veta flera asylsökande placerats i Sandarne bestämde de sig för att göra något för att välkomna dem.

– Vi fick kontakt med en familj som precis flyttat hit, de var väldigt isolerade och pratade bara arabiska. Så vi diksuterade tillsammans och funderade på vad vi skulle kunna göra, säger Ann-Britt Rundkvist.

Läs också: Miljonjubel i förskolan: ”De är guld värda”

De bad en vän skriva en inbjudan på arabiska som sattes upp utanför ICA och som delades ut i skolan. Det hela blev ett välkomstmöte, för både nya och gamla Sandarnebor.

– Syftet är att man ska lära känna varandra och inte vara så rädd för främlingar, som en del är tyvärr, säger Ann-Britt Rundkvist.

Det var i början av mars. Sedan dess anordnar de, tillsammans med en rad volontärer, språkundervisning två dagar i veckan och språkkafé varje söndag. Allt i SISAM:s lokaler bredvid pizzerian i Sandare.

På välkomstträffen kom närmare 40 personer, sedan dess har antalet varierat lite men intresset finns där.

– Det har varit allt mellan 25 till elva personer. Det är det minsta antalet vi har haft. På språkundervsiningen är det lite olika, men i början var de ungefär tio personer, säger Nils Rundkvist.

Nu hoppas de på att kunna nå ännu fler.

– Vi nådde dem som talar arabiska, eftersom vi gick ut med det i skolan. Men det finns ju många fler, säger Nils Rundkvist.

För projektet, som de kallar Integration Sandarne, söker de nu drygt 30 000 kronor som ska användas till hyra, fika, läromedel och någon utflykt.

Läs också: Förskolan som hyllar mångfalden – med hela världen på matsedeln

Pengarna kommer från en kommunal pott på 15 miljoner som ska gå till den här typen av initiativ. Det är pengar som kommer från det statliga bidraget på 74,5 miljoner kronor som Söderhamns kommun fick i december förra året.

– Vi började genast tänka på allt roligt vi skulle kunna göra, som att hyra en minibuss och åka runt i kommunen. Nu när det blir varmt kan vi göra hemskt mycket roliga saker och det måste ju vara det som är syftet – att inlemma dem i samhället så att det känner sig som en del. Och helst få med fler av svenskarna också, säger Ann-Britt Rundkvist.

Om de får bidraget kan det också bli en gemensam middag.

– Då vill vi bjuda in Sandarnebor. Det är ett naturligt sätt att ha möten på, säger Ann-Britt Rundkvist.

Läs också: Efter integrationsbidraget: Föreslår miljonsatsning på utbildning i Söderhamn

Nils Rundkvist nickar instämmande.

– Jag har gjort samma sak i Ljusne, då turades vi om att laga mat. Det var svensk mat, mat från Libyen och Nordafrika och det var jättekul, säger han.