Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De har gjort en film om livet som asylsökande i Alfta

Att vänta är en prövning. De vet de asylsökande på Alfta Quren. För de flesta är det sysslolösa dagar, men det vill några boende förändra genom en film som de gjort.

Många asylsökande i Sverige får vänta minst ett år innan deras asylärende blivit prövat. Så ser det också ut på Alfta Quren. I september förra året flyttade runt 300 asylsökande in på boendet.

– Vi känner bara till en som fått uppehållstillstånd, berättar Fouad Kamli som var en av dem som flyttade in då.

Hur är det då att leva i väntan på Alfta Quren. Ja, det försöker sex av de boende skildra i en film som de nyss blivit färdiga med: Här kan du se filmen

I filmen lyfts en hel del positiva saker fram, men också det som är svårt. Som att vänta och sysslolösheten.

– Jag vill att folk ska veta att det behövs praktik och jobba. Men också att vi är männsikor som har något att bidra med, säger Bashar Hammoush, filmens regissör.

I två månader har de jobbat med filmen och det svåraste i arbetet har varit att lyckas få tag på utrustning till att göra den.

Läs också: Utreda asylrätt tar minst ett år

De asylsökande på Alfta Quren har vissa möjligheter till språkstudier genom kyrkan och ideella insatser, men det är en ganska begränsad undervisning.

– Vi försöker börja lära oss svenska men vi har inte så många möjligheter att lära oss, säger Fouad Kamli.

Filmmakarna är överrens om att praktik och jobb är den bästa vägen in i samhället och för att lära sig språket.

– Praktik bygger på att du har kontakt människor, det är ju själva poängen. Då kan du träffa svenskar och prata med dem. Och av dem kan du lära dig mer om det svenska samhället, för det känner vi inte till, fortsätter Fouad Kamli.

De är medvetna om att många på flykt söker sig till Sverige nu och att det gör väntetiderna längre. Men den kunskapen gör inte den egna situationen lättare att bära.

– Vi har flytt krig och lämnat våra hemländer och vill börja vår nya liv. Så kommer vi hit och gör ingenting. Det gör att det fortfarande är svårt och hopplöst för oss, konstaterar Fouad Kamli.

Den sjätte personen som varit med att göra filmen är Maher Asaad. Han saknas i det här reportaget. Anledningen är att han är en av de få boende på Alfta Qurens om lyckats få en praktikplats.

Läs också: Första flyktingarna på plats i Bert Karlssons Alftaboende

Läs också: Oväntade blommor till Alftaborna