Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De gör väskor av trasmattor: "Det är bara fantasin som sätter gränserna"

Ett besök på High Chaparral kan leda till att en väska virkas och en bild i en tidning kan inspirera till en tröja. I hantverkets värld finns inga regler och måsten. Det är lusten som får styra. Så tycker i alla fall två damer som bor på Björkberg i Hudiksvall.

Britt-Marie Olsson och Christel Hedblom har ett hantverksprojekt tillsammans. Lite då och då träffas de och återbrukar trasmattor. Ibland får mattorna nytt liv som papperskorgar och ibland blir det väskor.

– Jag såg en bild i en tidning och blev inspirerad, säger Britt-Marie Olsson.

Oftast är det Britt-Marie som ser något i sin omgivning, som i sin tur leder till skapande.

– Det är Britt-Marie som har de flesta idéerna, som till exempel med trasmattorna, och sen syr jag, säger Christel Hedblom.

Ibland träffar de andra vänner i en syjunta, men ofta sitter de själva och pysslar. De bor i samma bostadsområde och är grannar. Då är det lättsamt att springa över till varandra.

– Vi kan sitta ute också om det är finväder. Trasmattorna skräpar ju lite medan man håller på, så då är det praktiskt att sitta ute, säger Britt-Marie.

Inspirationen kan dimpa ner på oväntade ställen.

– När jag var på High Chaparral fick jag syn på en väska som var gjord av ringar från ölburkar. Jag tog en bild och tänkte att det där ska jag prova när jag kommer hem, säger Britt-Marie.

Britt-Marie har fått många förfrågningar om det går att beställa de saker hon gör, men det har hon inga planer på.

– Det här är min hobby som jag vill göra när jag känner för det. Jag vill inte ha några tidskrav och press på det jag gör, då är jag rädd för att lusten ska försvinna, säger hon.

Till skillnad från Britt-Marie har Christel Hedblom tagit sig an lite försäljning.

– Jag har varit med på julmarknad en gång om år i Tövsätter. Ibland går det bra och ibland får man knappt ihop till avgiften för bordet på marknaden, men det är kul, säger Christel.

Förutom hantverket med trasmattorna pysslar Britt-Marie med lite allt möjligt.

– Jag kommer på många egna mönster när jag stickar och virkar, det är bara fantasin som sätter gränserna, säger Britt-Marie.