Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De gör dokumentärfilm om rapparen

I snart två års tid har dokumentärfilmarna Nicolas Näsman och Kalle Dahlberg följt rapparen och producenten Chords med en kamera. Förutom Chords medverkar även andra artister ur den svenska hiphop-eliten i deras film, som väntas ha premiärvisning i sommar.

Chords, eller Jens Resch som han egentligen heter, är en svensk-amerikansk rappare och producent. I samband med hans hyllade tredje solo-släpp "Looped state of mind" åkte han hösten 2012 ut på turné. Och det är där dokumentärfilmen tar sin början.

− Jag hade på omvägar fått höra att man sökte någon som kunde videoblogga för honom under turnén. Så jag kontaktade hans manager och erbjöd mig, berättar Nicolas Näsman.

Efter en tid hade de lyckats filma så pass mycket bra material att de insåg att det skulle kunna resultera i en dokumentärfilm om Chords.

− När man tittar på hur mycket han har gjort och hur mycket han har varit med på, så ser man att det är otroligt mycket. Han producerade sin sista platta helt själv, vilket är unikt för genren. Både jag och Kalle har lyssnat på honom sedan vi var snorungar, säger Nicolas.

Kalle Dahlberg och Nicolas Näsman kommer ursprungligen från Hudiksvall, men bor numera i Stockholm respektive Göteborg, där de i skrivande stund jobbar för fullt med att slutföra filmen tillsammans med fotografen Sonja Sandström.

− Vi har hängt med så mycket vi har kunnat och filmat från både turnéer, konserter och vardagslivet. Under arbetets gång har vi fått träffa mycket kollegor till Jens, många stora etablerade musiker som alla varit väldigt tillmötesgående. Jag tror att det säger en hel del om vad de tycker om Jens. Tidigare har nog hiphop-scenen varit lite infekterad, men den attityden har verkligen förändrats. När vi har frågat om intervjuer har alla ställt upp. Känslan har varit jättetrevlig och väldigt varm, berättar Nicolas.

Utanför själva musiken har Chords hållit en låg profil och många sammankopplar förmodligen hans namn med Timbuktu.

− Han slog igenom som Timbuktus sidekick, och på något vis blev det stopp där, trots att han har gjort tre otroligt bra solo-släpp, säger Nicolas.

I och med den här dokumentärfilmen vill Nicolas, Kalle och Sonja dels framhäva Chords musikalitet, men även visa vem mannen bakom musiken är.

− Jag är en av dem som lyssnat på Jens länge och tycker att han är en av Sveriges absolut bästa rappare och numera även producenter. Han är genialisk, en fruktansvärt bra musiker, som också är jättekarismatisk. Ändå har han inte fått det där officiella erkännandet. Vi vill att så många som möjligt som är intresserade av musik ska få ta del av Jens på ett eller annat sätt, säger Nicolas.

Under arbetet med filmen har de rest runt i stora delar av Sverige. Dels för att möta de artister som de har intervjuat, men också i samband med olika spelningar. En sådan var en livesänd konsert från Annexet i Stockholm där Chords gästade Timbuktu.

− Det var första gången vi riktigt träffade honom och skapade oss en relation till Jason. Sedan dess har vi träffat honom ganska mycket i och med att Jens producerar hans kommande skiva, berättar Nicolas.

Några av artisterna som kommer att medverka i filmen är förutom Timbuktu även Organismen, Cleo, Supreme och Budo. Tanken är att dokumentären ska finnas i två versioner. Den ena kommer förhoppningsvis att visas i SVT och den andra, en längre version, ska vara tillgänglig för streaming över internet.

− Vi hoppas att allt kommer att vara klart innan mitten av sommaren, det känns rimligt, säger Nicolas.