Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De fyras gäng - en lunch hos "Mello"

Sedan första tisdagen i december har Hans-Erik Larsson eller "Mello" som han kallas, bjudit sina vänner på lunch. Ett gäng på fyra gubbar har det blivit och trevligt har de även denna vecka.

Det är tisdag, Linnea är på jobbet men Sten Jonsson, Birger Skoglund och Sven Tångring har samlats för en gemensam lunch hemma hos Hans-Erik som är 64 år och nyligen gått i pension. Vännerna har nästan hunnit äta klart när vi slår oss ner.

– Vill ni ha lunch? frågar Hans-Erik som dukat upp två extra tallrikar och ställt fram stolar. Men både jag och fotografen har hunnit käka innan vi hittat fram till huset i Ede där Hans-Erik bor tillsammans med sin fru Linnea. Från köket har sällskapet utsikt över Ljusnan som förbi det gamla huset från 1800-talet.

– "Mello" ringde till mig vid jul och sa att jag var välkommen på lunch efter helgerna, berättar Sten. Alla bor i den lilla byn Ede, fyra kilometer från Järvsö och det var Hans-Eriks idé att dra ihop gänget.

– Det var ett bra initiativ, säger Sven.

Birger, som sitter tvärs över bordet är äldst i gänget, och honom träffade Hans-Erik vid slutet av 1980-talet, då han och Linnea köpte huset av hennes faster och som fungerade som sommarstuga fram till 2002. Idag bjuder han på falukorv i ugn med äppelbitar, sallad och kokt potatis för 20 kronor per person. En brödkorg, smör, ost, och mjölk står också uppdukat.

– På betygskalan ett till tio får "Mello" en tia av mig. Det blir alltid tio här, säger Sven.

– Det bästa med att ses på tisdagarna är att få träffas och prata litegrann. Det är det som är meningen. När man går i pension går man från 200 procent till noll. I början håller man kontakt med kollegorna men det trappas av allt eftersom, och till slut blir det ingenting. Det här blir en ny dimension som passar oss och utan någon press, säger Hans-Erik.

– Mina förväntningar med luncherna är kaffe efteråt kanske. Blir det något kaffe? säger Sven och alla skrattar. Sven har med sig hunden "Fröken" som verkar uppspelt av alla människor. Tiken håller Hans-Eriks hund "Seb" sällskap under lunchen och de verkar trivas tillsammans, de också.