Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"De försöker försörja sig som andra människor"

Vid femtiden på eftermiddagen syns flera av tiggarna som suttit utanför olika butiker under dagen kliva in i skraltiga skåpbilar. Färden går till Moheds camping.

Men när tidningen kommer dit på kvällen är det ingen som vill prata. Det räcker med att tolken säger "gazeta", som betyder "tidning", för att folk ska börja dra sig undan i campingstugorna. Vi har mött liknande reaktioner när vi försökt ta kontakt med människor på plats utanför köpcenter och systembolag.

Några dagar senare har tiggarna tillfälligt försvunnit från Söderhamn och Moheds camping. Där träffar vi i stället Tony Borisov som kommit dit med sin familj för att reka inför blåbärssäsongen. Han är rom från Bulgarien, men har inget att göra med sina stuggrannar som tigger i Söderhamn.

– De försöker försörja sig som andra människor, men alla har inte lika stora möjligheter, säger han.

Några tecken på att tiggarna skulle vara offer för människohandlare har han inte sett.

– De tigger själva, det finns ingen chef här, säger Tony Borisov.

En bit bort sitter Christina Samuelsson och solar utanför sin campingstuga. Hon har inga problem med sina grannar, och berättar muntert om språkförbistringen som blir när de försöker kommunicera med henne.

Men tiggeriet inne i staden och utanför E-center tycker hon inte om.

– Det är mycket besvärande. Visst kommer de från svåra förhållanden, men det är svårt att veta. Det har väl ökat också, man kan ju inte gå in i en affär utan att bli påhoppad. Om man började lägga pengar skulle det väl öka ännu mer, då ser andra att det lönar sig. Jag blir förvånad över att man får tigga, säger Christina Samuelsson.