Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De fick uppleva unik åkning

Under söndagen hade besökarna i Hamra nationalpark ett unikt tillfälle att uppleva parken på längdskidor.

Annons

Det är lite blåsigt och isigt i luften. Men det hindrar inte hugade naturälskare som för första gången får åka skidor i Hamra nationalpark. Anders Sannagård har åkt hit från Ljusdal för att ta vara på den här speciella möjligheten.

– Jag tänkte att det var ett unikt tillfälle att åka skidor i Hamra nationalpark. Vad jag vet har det inte förekommit förut.

Vanja Isaksson från Los uppskattar också de nya spåren efter en tur på myren.

– Det är fina vidder. Nästa år tar jag nog långa sträckan, säger hon.

Tillbaka från en runda kommer också Allan Nordström från Hamra. Han har kört ifrån föräldrarna som stannade för att hjälpa lillebror Alvar när han ramlade. Så vidare kul i skidspåren var det dock inte, tycker Allan.

– Nää, det var tråkigt, säger han och tar i ordentligt med stavarna för att skynda sig till mormor Susanne Andersson, som serverar varmkorv och hembakt morotskaka på den lilla serveringen vid huvudentrén.

Det är Hamra gymnastik- och idrottsförening, HGoIF, som i samarbete med länsstyrelsen har anordnat dagen och kört upp tre spår med olika längder i parken. Arrangemanget är en del i en strategi att öka intresset för parken i samarbete med lokalbefolkning och föreningar, berättar Rie Stagegaard, som ansvarar för Hamra nationalpark på länsstyrelsen.

– Det är roligt att de som bor här som är så drivande.

Sedan 2011 har besöksantalet i parken ökat från 5 000 till över 15 000. En orsak till detta är att Hamra nationalpark nyinvigdes 2011 efter en utvidgning av området då parken även fick tre nya entréer. En annan orsak är just det lokala engagemanget, tror Rie Stagegaard.

Ett av de evenemang som anordnas i parken varje år inträffar i maj månad, då kommunens alla barn i årskurs 3 bjuds hit.

– Då är det Losbarnen som guidar, och sedan blir barnen som ambassadörer för parken, säger Rie Stagegaard.

Man har också börjat med nattvandringar i parken, bland annat under midsommarnatten. Då vandrar man några timmar och möts sedan upp vid huvudentrén för att fika och äta korv.

Kent Hjelm, ordförande i HGoIF, vill gärna att skidåkningen blir ett årligt evenemang. Men att hålla spåren öppna någon längre tid finns det just nu inga resurser till.

– Vi i idrottsföreningen gör det här helt ideellt. Ska man hålla ett spår som är bra måste man jobba med det flera gånger i veckan. Det är stora myrområden som driver igen väldigt fort.

Annons