Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De belönas med fredspris

Klass 6A och 6B på Stenhamreskolan har vunnit det fredspris som Emerichfonden delar ut varje år.
– Jag blev hyperglad, säger eleven Emilia Wedmark.

Priset ges till en skola som arbetar mot våld, mobbning och främlingsfientlighet. Läraren Celine Estassy ska, tillsammans med eleverna Emilia Wedmark och Ella Boäng, åka som representanter till prisutdelningen på Fryshuset i Stockholm den 28 april. En summa på 55 000 kronor kommer att fördelas mellan vinnarna i kategorierna årets eldsjäl, årets fredspris och årets uppsats.

– Vi är de yngsta som fått pris. De andra vinnarna är från högstadiet och gymnasiet, meddelar en stolt Celine Estassy.

Hon kommer tillsammans med de två utvalda eleverna bo tre dagar i huvudstaden där de ska hålla i en presentation av den vinnande verksamheten.

– Vi har arbetat aktivt med fredsfrågor ända sedan årskurs ett, och har hunnit med att göra teatrar, konserter och bildprojekt med tema fred och kärlek. Sedan har vår skola tagit emot flest flyktingbarn i kommunen så jag har sett det som ett uppdrag att riva ner de här murarna som finns. Vi har jobbat mycket med att man inte ska döma andra efter religion eller utseende, svarar Celine Estassy.

Klassens nästa projekt är att göra en film som baseras på boken Sadako och de tusen papperstranorna.

Enligt den sägnen som nämns i boken får man önska sig vad man vill om man viker tusen papperstranor. Klassen hade vikt 940 stycken när tidningen kommer på besök.

Eleven Emilia Wedmark tycker att det roligaste med fredstemat har varit gemenskapen i klassen. Hon skiner upp av vetskapen att klassen är årets vinnare.

– Wow! Jag blev hyperglad, hoppade, skrek och var överlycklig, säger hon.