Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De bästa hälsocentralerna finns i Söderhamn

Ännu en gång visar sig Söderhamnsföretaget Doktoramas hälsocentraler vara de populäraste i länet.

– Vi är ett bra gäng som har roligt ihop och jobbar bra tillsammans, det märker patienterna, säger företagets vd Robert Hill.

Oxtorgets hälsocentral och Söderhamnsfjärdens hälsocentral får bäst omdömen i den nationella patientenkät som Sveriges Kommuner och Landsting gjort. Patienter har fått poängsätta allt från tillgänglighet till bemötande och Doktoramas hälsocentraler får bäst betyg. Drygt hälften av de patienter som fått enkäten har svarat.

Söderhamnsföretaget har legat i topp i länet under de senaste årens mätningar.

– Det finns faktorer jag tror har betydelse, som kontinuitet på personalsidan och tillgänglighet. På våra hälsocentraler har vi nu medarbetare som jobbat länge tillsammans och som trivs, det märks också utåt, säger Robert Hill.

Det är de privata hälsocentralerna som gör bäst från sig i Hälsingland. Först på femteplats kommer landstingsdrivna Järvsö hälsocentral när poängen räknas samman.

Utöver att de bästa hälsocentralerna finns i Söderhamn så har också hälsocentralerna i kommunen tillsammans en bättre medelpoäng än de andra hälsingekommunerna.

– Jag tror att den konkurrens som finns här gör att alla hälsocentraler måste vara på tårna, annars tappar de snart patienter, säger Robert Hill.

– Det finns också en nationell trend att hälsocentralerna blir fler men att de också blir mindre enheter, fortsätter han.

Konkurrens är bra, tycker Robert Hill, men han tror inte att den ensamt gör att hälsocentralerna blir bättre. I stället ser han ett behov av att landstinget skjuter till mer pengar till primärvården. Han är rädd för att arbetsbelastningen kommer att öka om inte hälsocentralerna får mer resurser.