Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De arga och modiga

Femton nazister på Brotorget bland bakluckeloppisar och glassätande barn kan verka nog så skrämmande. Demokratiska krafter ska hålla ett vakande öga på dem, självklart.

Men när tre 17-åriga tjejer lyckas skrämma iväg dem hem till Dalarna så är det upp till bevis för resten av Bollnäsborna:

Att göra gemensam sak med ungdomarna den 25 augusti bör vara en självklarhet för varje anständig medborgare.

Det kan tyckas att en enstaka manifestation inte gör någon skillnad. Men det har visat sig att om vi inte debatterar, omhuldar och vårdar, vrider och vänder på våra värderingar och självklara rättigheter, så finns det alltid krafter beredda att rasera, utnyttja och trakassera.

Eller som Sven Jansson, RättvisAlfta uttrycker det: Det blir lättare att andas för de utsatta när de ser hur många vi är som tycker annorlunda.

Tystnaden är onekligen demokratins största fara. Hur lätt är den inte att uppfatta som medgivande? Att det är en allmän åsikt som de rasistiska och extrema rörelserna ger uttryck för.

Skickligt invaderar de etablerade mediesajter. Mobiliserar i sitt kommenterande, mejlande och ringande. Tillmälen och obehagligheter haglar mot förtroendevalda, journalister och manifestationsarrangörer. I någon slags skruvad diskussionsteknik lyckas de hävda att alla som är emot främlingsfientlighet, är för våldtäkter.

De etablerar enkelt egna webbsajter med ett innehåll med tillhörande läsarkommentarer som får varje vettig människa att fundera på om de är verkliga. Om de är beredda att ge uttryck för en sådan människofientlighet, vad är de då beredda att göra, rent handgripligen?

Ändå säger Ester Rogalski Åkerström, en av arrangörerna, att nazisterna är välkomna på manifestationen, så länge de debatterar och diskuterar, inte kränker eller är våldsamma.

För hon har tillsammans med Nadja Olofsson och Kaisa Eriksson upptäckt sociala mediers förträfflighet för att fånga upp det goda engagemanget. De väntar över 1000 deltagare till manifestationen.

Inte är det femton nazister från Dalarna som skrämmer. Eller de tolv som röstade på Svenskarnas parti från Gävleborgs län i senaste riksdagsvalet.

Det är de andra. De som tycker att det nog ligger något i att "allt är invandrarnas fel".

De som knyter näven i tysthet vid köksbordet och hävdar att de fått nog.

Fått nog av att de inte har något jobb, inte får adekvat vård, bor i en halvtaskig lägenhet och inte har råd att åka på semester. De som helt enkelt fått nog av sitt eget eländiga liv och hittar en enkel utväg genom att göra hela folkgrupper ansvariga för sina egna brister.

Partier fångar upp missnöjesyttringarna och hittar de enkla förklaringarna. Genom att peka ut syndabockarna så har de snabbt fixat ett partiprogram som går ut på en sak: "släng ut dem".

Vad propaganda och hjärntvättande opinionsbildning kan åstadkomma har vi varnande exempel genom historien så det räcker.

Om tre arga tjejer tycker att det är väldigt enkelt att organisera en manifestation mot främlingsfientlighet på Facebook och få tusentals anhängare. Om stödet går att hitta i en enda lång Twitter-hashtag från Ystad till Haparanda i "#hängutmigmed" – då är det bara för oss alla andra att ansluta.

Vi ses på Brotorget, Bollnäs, 25 augusti.