Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De är länsbäst i teknik

Av 154 tävlande klasser gick Norrtullskolans elever i 8 D vidare till regionfinal i Teknikåttan.

Klass 8 D på Norrtullskolan var en av de bästa klasserna i tävlingen Teknikåttan.

På måndagen är det brainstorming i klassrummet inför kommande regiontävling i Borlänge. Marita Tillander, lärare i matte och NO skriver upp de förslag som eleverna kommer med.Som enda lag från Gävleborg vill eleverna att arbetena ska vara typiskt för regionen.

– Båten Moa, Hälsingebocken, Oskarsborg, Nathan Söderblom, Viggen, Broberg... vad mer tänker man på när man hör Söderhamn?

De är första lektionen för dagen, men kreativiteten flödar under klassrummets lysrör.

– E4an? föreslår någon.

Ella Haglund slår upp ett block och börjar skissa på en blogg för ändamålet. Där ska finnas texter, bilder samt videos där man kan se hur deras tävlingsbidrag utvecklas.

– Jag skapar en blogg eftersom jag tycker det är så roligt, säger Ella Haglund, som ska skapa bloggen med en klasskompis.

Idéerna kring tävlingsuppgifterna hur man får ett flygplan att flyga och en båt att driva framåt börjar ta form när eleverna diskuterar i smågrupper. Men ännu återstår mycket arbete innan man kommer fram till en lösning.

– Vi bygger och sen får vi se vad det blir, säger Oliver Nord.

Även om elevernas idéer inte leder till något konkret under lektionen tror man att det kommer att gå bra.

– Vi kommer att lösa det, säger Alma Swärdh.

Elin Andersson och Teo Norgren ska demonstrera det praktiska tävlingsmomentet för juryn i regiontävlingen. Deras flygplan ska flyga en sträcka och ju bättre resultat desto fler poäng får laget.

– Det är nervöst, det värsta är väl om man får hjärnsläpp på tävlingen, säger Elin Andersson.

Under veckorna fram till distriktstävlingen ska de även besöka Komtek, teknik- och entreprenörskolan i Söderhamn. Tävlingen Teknikåttan har funnits sedan 1993 och de lag som går vidare till riksfinalen gör upp den 22 maj vid Karlstads universitet.

Sex klasser har gått vidare, och de övriga fem lagen är samtliga från Dalarna. Regionfinalen avgörs i Borlänge den 10 april.

Indelade i tre grupper ska klassen konstruera en bil, en båt och ett flygplan. Under processen ska eleverna föra loggbok och anteckna hur arbetet fortlöper.