Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De är framtidens poliser – barndomsvännerna gör sin aspirant tillsammans: "Vill göra skillnad"

Barndomsvännerna Anna och Linus är två av Hälsinglands nya polisaspiranter. Redan under grundskolan följdes de åt innan deras vägar korsades på nytt i polishögskolan. Nu gör de två vännerna och blivande kollegorna sin aspirant i hemorten Söderhamn och ser fram emot att få stärka upp den framtida polisorganisationen i Hälsingland.
– Jag vill känna att jag är med och bidrar till att göra skillnad, säger Anna.

Redan som barn fanns en liten dröm om att i framtiden bli poliser. En fundering som har växt sig starkare med åren och som för några år sedan gick från en tanke till ett beslut. Och med poliser inom familjerna var steget kanske inte allt för stort eller oväntat att ta – varken för Anna eller Linus, som nu gör sin aspirantutbildning i Söderhamn.

– Att man skulle falla in på det här spåret kanske var lite förutspått när man har vuxit upp i ett hem där det har funnits en polis. Det kändes naturligt samtidigt som intresset har blivit större på slutet, säger Linus och får medhåll av Anna:

– Efter gymnasiet visste jag inte riktigt vad jag ville göra samtidigt som jag var skoltrött. Men att bli polis var en barndomsdröm och efter att ha fått lite insyn i yrket kände jag att det var dags att testa, säger hon.

Läs mer: Polisen i Hälsingland får förstärkning – fem nya aspiranter på plats: "Spelar en avgörande roll"

Men det är inte bara drömmen om att bli poliser som Anna och Linus har gemensamt. Från tredje till nionde klass har de två barndomsvännerna följts åt genom grundskolan innan de båda, sju år efter studenten, bestämde sig för att satsa på polisyrket.

Efter fyra terminer med distansstudier har de nu bytt skolbänken mot en kontorsplats på polisstationen i Söderhamn. Som två av fem aspiranter i Hälsingland väntar sex månaders tjänstgöring där studenterna ges möjlighet att testa på de olika områden som yrket erbjuder. Först inom utredningsavdelningen, därefter på ingripandeverksamheten.

– Utredningssidan är jätteviktig att ha med sig men i framtiden vill jag jobba inom ingripandeverksamheten. Dels för att du får vara ute där det händer men även för att man inte vet hur arbetsdagen ser ut när man kommer in på morgonen. Nu vill man få en bredd och ta till sig så mycket kompetens som möjligt, säger Anna.

Läs också: Ny podcast ska ge inblick i polisens arbete: "Lägger mitt liv i kollegans händer"

Även om tiden som aspirant ska ge en inblick i jobbet som polis är yrkesområdet inte helt obekant för varken Anna eller Linus. Redan förra sommaren jobbade Anna inom utredningsverksamheten i Söderhamn, där hon också hoppat in som timanställd. Samtidigt har Linus arbetat på polisens ledningscentral, varifrån polisens patruller dirigeras.

Det, tillsammans med att det har gått tio år sedan duon tog studenten, har gett dem erfarenheter som de ser som en fördel och styrka under aspiranttjänstgöringen.

– Jag tycker att det är viktigt att man har någon form av erfarenhet av livet. Nu är man mer mogen och trygg i sig själv än man var som person för en åtta-nio år sedan. Det är lättare att hantera och förstå situationer när man exempelvis själv har ett föräldraansvar på sidan om, säger Linus.

Läs också: Statistik: Här är brotten som anmäls mest i din kommun

Att börja arbeta på sin hemort kan ha både för- och nackdelar. Men där väger de positiva sidorna över, menar de två aspiranterna som fått jobba mycket med mental förberedelse under studietiden. Framför allt kring hur man hanterar situationer som kan bli våldsamma och hotfulla.

– Vi känner till hur kommunen och Hälsingland ser ut och kommer på så sätt att kunna känna det lokala buset och de problembilder som finns. Risken att man träffar på personer som man känner personligen är ju större på mindre orter som de vi har här men att bli en offentlig person ser jag inte som någon nackdel, säger Linus.

Varför vill ni bli poliser?

– Jag vill känna att jag är med och bidrar till att göra skillnad. Att vara polis är ett betydelsefullt jobb och där vill jag vara en resurs, säger Anna.

– Det handlar om viljan att hjälpa till och ställa saker till rätta. Att kunna göra så att medborgarna i kommunen och landskapet kan känna sig trygga, säger Linus.