Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De åker till Bollnäs med kontanterna

Kontanthantering blir allt ovanligare på banker i Sverige.
På glesbygden kan det bli extra kännbart. För Anders Nilsson som äger Wilmars bagarbod i Los innebär det 20 mil för att sätta in företagets kontanter på kontot.
– Det är jättebesvärligt. Jag vet inte vad bankerna är till för egentligen.

Annons

I Ljusdals kommun finns det tre bankkontor som fortfarande har så kallad kontanthantering. Handelsbankens kontor i Ljusdal och Järvsö, samt Hälsinglands sparbank i Järvsö.

Men kontanthanteringen gäller bara dessa bankers kunder. Wilmars bagarbod är inte en av dem.

De har drabbats hårt av den sviktande hanteringen av kontanter. Anders Nilsson åker numera till Bollnäs, tio mils enkel resa, för att sätta in fysiska pengar på kontot.

– Oftast blir det Bollnäs, då de har en automat där på Swedbank. På Direkten i Färila och Ljusdal kan man också sätta in pengar till viss del, men bara 10 000 kronor på en åttadagarsperiod, berättar Anders.

För ett och ett halvt år sedan skaffade han en kortläsare till bagarboden, en sådan som kopplas till en mobil enhet med trådlös internetuppkoppling. Det har fungerat bra, men fortfarande är det kontanter som till största delen kommer in.

– Det är nog inte mer än 30 procent som betalar med kort, säger Anders.

Los är ett litet samhälle, och han tycker att det är viktigt att fortsätta ta emot kontanter.

– Vi har en åldrande befolkning, och de använder gärna kontanter, säger han.

Glesbygden är den del av Sverige som drabbas hårdast av den alltjämt minskade kontanthanteringen, menar Anders. Han och hans grannar i Los blir allt mer beroende av att ha bil.

– Det går ju, men det blir ett himla åkande och man måste ha bil här i glesbygden. Det blir viktigare och viktigare. Det blir sämre och sämre kommunikationer, säger han och fortsätter:

– Jag tycker att det är svagt av bankerna, framför allt. Kontanterna kanske försvinner en dag, men inte än på kanske 20 år. De har gått i förväg för att snabba på det. Men det trycks ju nya pengar nu som ska användas.

På Nordeas kontor i Ljusdal har man ingen kontanthantering, och det får de anställda känna av när det kommer in kunder som vill sätta in pengar, men inte får göra det. De reagerar sällan positivt på beskedet.

– Det vi gör då är att vi berättar om alla alternativ, och de allra flesta gångerna går det att lösa i alla fall. Med lite framförhållning brukar det nästan alltid lösa sig.

Det finns också möjlighet för bankkunder och företag att sätta in pengar genom en servicebox. Men det är inte helt enkelt, säger Joacim Knapp.

– Man måste ha ett avtal som gör att man får hem speciella påsar, och får sätta in pengar genom serviceboxen.

Annons