Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Davids kamp mot Goliat

I sju år har Souheil “Sosso" Bcheri i tysthet utkämpat sitt livs strid – mot Skatteverket.

Vid millennieskiftet startade Souheil Bcheri it-företaget Eurodocs, efter att ha arbetet med sin konsultfirma i ett antal år.

När behovet av så kallade e-legitimationer växte försökte Souheil Bcheri att konkurera på den öppna marknaden, genom att delta i olika myndigheters offentliga upphandlingar.

– Men kraven i dessa var ofta satta så högt att småföretag direkt sållades bort. Det var bara Telia, bankerna och andra giganter som kunde vara med.

Trots det försökte han att konkurera. 2008 fick han höra talas om att Skatteverket skulle köpa in id-kort med e-legitimation. Ett avtal som var värt nästan 100 miljoner kronor.

Men någon upphandling gjordes aldrig. Genom omvägar fick Souheil Bcheri reda på att myndigheten redan inlett avtalsförhandlingar med ett bolag som skulle leverera id-korten.

– Jag ringde upp dem och frågade vad som höll på att hända. Då fick jag svaret att det var så bråttom att genomföra affären att det inte gick att genomföra någon upphandling.

Souheil Bcheri gav inte mycket för den bortförklaringen och bestämde sig för att strida. Enligt honom var den direktupphandling Skatteverket inlett olaglig.

Och till slut fick han rätt. I alla tre instanser. Från Länsrätten och kammarätten upp till Regeringsrätten, numera Högsta förvaltningsdomstolen. Den slutgiltiga domen från mars 2010 är tydlig: Skatteverket ska göra om upphandlingen.

Men trots påtryckningar och löften har Skatteverket, enligt Souheil Bcheri, inte följt domen från Regeringsrätten.

– De har gjort en helt ny upphandling, med andra krav, i stället för att göra om den befintliga.

2012 fick han nog och beslutade att ta striden i civilrättslig domstol. På våren lämnade han in en stämningsansökan till tingsrätten där han kräver Skatteverket på 39 miljoner kronor för utebliven arbetsinkomst.

– Jag vet att det låter otroligt mycket. Men man måste tänka på att originalupphandlingen var värd 97 miljoner kronor, säger Souheil Bcheri och fortsätter:

– Det finns flera domar som bevisligen ger mig rätt i frågan. Ändå händer ingenting. Vad har jag för val?

När det stod klart försökte Skatteverket förlika. Men enligt Sosso var deras bud så lågt att det inte ens skulle täcka hans rättegångskostnader.

I mitten av april var det tänkt att slutförhandlingarna i stämningen skulle ske.

Tingsrätten valde emellertid att skjuta på förhandlingen till i höst.

Hittills har Souheil Bcheri, inklusive advokatkostnader och sin egen arbetstid, lagt ut flera miljoner på striden mot Skatteverket.

Förlorar han i tingsrätten måste han dessutom betala myndighetens rättegångskostnader, utöver sina egna. Bara för mellandomen om preskriptionstiden redovisade Skatteverket omkostnader på 1,5 miljoner kronor.

– Jag tar en stor risk. För Skatteverket är några miljoner en droppe i havet. Men för mig som privatperson skulle det innebära slutet. Jag skulle aldrig ha råd med det.

Har du någon gång varit nära att ge upp?

– Aldrig. Men i senaste vändan, då de skickade 96 punkter, funderade jag på hur jag skulle fortsätta orka. Jag har så mycket med andra projekt.

Varför fortsätter du kämpa?

– Det är principen. Jag har försökt kämpa mot korruption i hela mitt liv. Och när de så uppenbart gör fel, vilket jag bevisat i domstol, har de passerat en gräns. Den här gången har de drabbats av storhetsvansinne och inte ens försökt dölja sina fel.

Souheil Bcheris kamp mot Skatteverket är långt ifrån över. Oavsett vem som vinner i höst kommer domen att överklagas. I värsta fall har han flera års ytterligare stridigheter framför sig.

– Men vad ska jag göra? Jag vet att jag har rätt. Då kan jag inte ge upp.

I den bibliska historien vann till slut David mot Goliat, trots dennes övertag.

Inför höstens slutförhandlingar kommer både Souheil Bcheri och Skatteverket att vässa sina svärd.

Om David vinner mot Goliat den här gången är det en story värdig Hollywood.