Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

David tackar för sig

När David Johansson träffade sitt livs kärlek gjorde hon klart att nykterism var en förutsättning för att vara ihop. Sedan dess har David varit aktiv i IOGT-NTO. Nu tackar han för sig, efter snart 40 år i styrelsen.

Annons

– Jag har aldrig suttit på soffan, säger David Johansson.

Så sant som det är sagt. David har varit engagerad i IOGT-NTO sedan 1955. Han har varit aktiv i styrelsen sedan 1976 och i februari i år var det dags att tacka för sig.

– Det är dags att koppla av, jag fick en stroke före jul och ska ta det lugnt, säger David.

David Johansson föddes i Delsbo 1930, flyttade därifrån 1951 och gifte sig med gästriketjejen Sigrid 1952. De bodde i Voxnabruk då David arbetade på Vägverket, och paret fick barn 1953 och 1955. Efter att ha sett en annons om ett jordbruk i Verkmyra gick flyttlasset. De drev jordbruk med kor fram till 1990, då paret sålde gården till sonen.

Sigrid, som var född nykterist, hade tidigt förklarat att absolutism var en förutsättning för att vara tillsammans med henne. David var genast med på noterna.

– Jag har aldrig ägt en spritflaska i mitt liv, men blev bjuden av kompisar i ungdomen. Det var väl kamrattrycket, säger han.

David, som varit med i distriktsstyrelsen från 1970-talet, började engagera sig mer i IOGT-NTO efter att de gjort sig av med gården. Han har arbetat ideellt genom alla år och varit engagerad i bygget av IOGT-NTO:s lokaler. 1978 köpte föreningen en skola av kommunen och de nya lokalerna invigdes 1983. Knappa tio år senare invigde de bowlinghallen. Sedan köpte föreningen en gammal Ica-butik i Vannsätter som flyttades till Bergvik. 1996 var hallen klar. David sålde mer än 120 bingolotter i veckan på den tiden.

– Vi i föreningen har sålt lotter för en miljon, säger han.

Tack vare bidrag från länsstyrelsen kunde föreningen stoltsera med ett överskott även när lokalerna stod klara.

Numera rymmer lokalerna vävstuga, bibliotek, sporthall, gym och bowling. På gården finns en bagarstuga för tunnbrödsbak.

– Det är svårt att släppa taget och hemskt sorgligt, säger David om att sluta i föreningens styrelse.

Han känner en enorm tacksamhet mot alla som ställt upp i föreningen under åren, och det är svårt att prata om stödet utan att bli rörd.

– Elsa Pettersson och Karin Söderholm förtjänar ett extra tack, de har bakat och ställt upp så mycket. Och rörmokaren Johnny Söderlund som under tre års tid drog alla rör åt oss i lokalerna. Britt-Marie Johansson och jag har jobbat otroligt bra ihop under åren också, och Willy Olsson som är kassör. Det är så många man vill tacka när man lämnar över. Det är också många som gått bort under åren, säger David.

När han var som mest aktiv i IOGT-NTO hade han långa dagar borta hemifrån.

– Det är inte många fruar som skulle stått ut med det, men Sigrid gjorde allt här på gården själv. Hon visste att jag jobbade för nykterheten.

Han minns känslan när han klev in i IOGT-NTO-lokalen efter sin stroke före jul.

– Det var fullt av ungar som lekte och sportade, det kändes fantastiskt, säger David överväldigat.

Även om David är nykterist sedan 20-årsåldern är han inte fanatisk.

– Nej det vill jag inte vara. Jag umgås med de som dricker utan problem, det är deras sak om de vill ta ett glas vin.

Hans tankar kring alkoholens kostnader och missbruk är många. Men mest av allt är David glad över sina år i föreningen.

– Och tacksam, säger han.