Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

David siktar mot Hollywood

Nu för tiden väntar inga filmmakare på snön. Den, och mycket annat, fixas i efterhand. En som anlitas allt oftare är David Lindberg, 18 år, som helt på egen hand lärt sig hur man gör specialeffekter för film.

Till våren tar han studenten och då är det en karriär inom filmen som lockar.

– Jag får se om jag vågar flytta till Los Angeles, säger han.

En ung man skriver ett avskedsbrev. Kameran följer honom, medan han plågad av ånger och sorg förbereder något som verkar vara en slutgiltig, oåterkallelig handling. Det är vad som sker i "A grievous farewell", David Lindbergs drygt sex minuter långa spelfilm som nu har setts av över 1 700 personer på nätet.

– Jag behövde utöka min portfolio och skapa en film som jag kunde vara stolt över, som jag kan visa upp för företag och så. Så jag har lagt mest tid på hur filmen ser ut, kameraåkning, vinklar och så. Storyn kom i andra hand, berättar han.

David har redan en hel del erfarenhet inom filmskapandet. Som barn gjorde han spelfilmer med hjälp av webbkameran och små leksaksgubbar – och när han i nian fick chans att göra en film som projektarbete fastnade han. Ett år senare köpte han en riktig digital filmkamera och började följa filmlektioner som fanns på nätet.

Han började experimentera med att göra egna specialeffekter, delade med sig av resultatet på nätet – och plötsligt trillade det in erbjudanden om jobb: ett av de första var att göra specialeffekter till en amerikansk musikvideo.

– Sedan dess har jag satsat ganska hårt på det och har haft en hel del uppdrag från USA och Kanada.

Om några månader väntar studenten för David. Vad som händer sedan är fortfarande ett oskrivet blad – även om han har blivit uppmuntrad av jobbkontakter att komma till Los Angeles och försöka ta sig fram där. Om han åker direkt i sommar vet han inte men nog lockar Hollywood.

– Jag hoppas att jag hamnar där. Det är där de stora produktionerna finns.

Se Davids filmer .