Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

David Larsson ställer ut måleri i Bollnäs: Vill ge Jesus apostlar kött och blod

Stora målningar med porträtt av personer i vår tid får symbolisera Jesus tolv lärjungar i David Larssons utställning på Bollnäs Konsthall, som öppnar på lördag.

Kanye West, rapparen Promoe, papperslöse flyktingen Wafula och bloggaren Kenza – hur hänger de ihop med lärjungarna kring Jesus?

26-årige David Larsson, nyligen återvändare till Bollnäs efter folkhögskolestudier i konst och bibelstudier, har gjort ett försök att väcka frågor kring vår bild av historiska personer. Som kristen har han fastnat för Jesus tolv lärjungar och apostlar.

LÄS MER: I huvudet på David Larsson

– Jag ville ge kött åt historien. Det är svårt att förstå vilka de egentligen var eftersom de med tiden berövats sin sanna karaktär. En del av dem blev väldigt kända, medan andra nästan glömts bort trots att de säkert också var väldigt aktiva i sin tid, säger han.

David Larsson har funderat mycket kring hur minnet och tolkningen av historiska personer förändras med tiden. Den bild som bevaras efter någons död är ju inte den kompletta bilden. Människan har många bottnar.

De personer som Jesus valde var sins emellan väldigt olika och motstridiga. Många av dem var hatade av judar och kämpade mot romarnas makt.

– Det är som om Donald Trump skulle kampera med en mexikansk flykting, säger David Larsson med anspelning på sin målning av den republikanske presidentkandidaten.

David Larsson har samlat samtida personer som alla påverkat hans liv på olika sätt. Här finns romske Ramen, som David hjälpt att bygga ett hus åt i Rumänien, bibelskolläraren Linnea, som varit missionär i Kina, kurdiske sportfan-profilen Diyar i Bollnäs med flera. Här får de smälta ihop med kollektivet kring Jesus.

LÄS OCKSÅ: BockArt tar plats

Innan Paulus blev omvänd och började sprida det kristna budskapet var han en radikaliserad jude som förföljde kristna. I dag kanske han kan förstås genom senaste Star Warsskurken Kylo Ren, som här fått svepa in sig i IS-flaggan, som en ond krigare i dag. Det kanske finns hopp – kan ondska förgöras av kärlek, precis som Paulus förändrades?

Det är ett intressant grepp att låta konst på kristen grund ställa frågor som inte bara är teologiska utan allmänmänskliga. Jag tänker på Lita Cabelluts stora utställning om världens religioner på Hälsinglands museum för något år sedan när jag går genom rummet. Hennes utställning handlade om hur den nakna människan påverkas av symboler, kultur och religion och får en identitet.

David Larsson har blick för porträtt och färg. Han leker med konststilar som street-art och ikonmåleri. Varje målning har fått symboler som både är dekorativa och symboliserar delar av personernas liv och personlighet. Davids fråga är mer vad som händer med människans många bottnar när historien och glömskan omskapar dem.

Förutom apostlabilderna bjuder David Larsson även på färg i form av street-art grafitti i ansgränsande rum.