Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dåtid mötte nutid på vallen

/
  • Sven Norman, ordförande i Nordanstigs naturskyddsförening visade Flodpärlmusslor i Dyrån. Han berättade att det förr var populärt att ta upp dem för att se om det fanns några pärlor innanför skalet på dem.
  • Birgitta Törnqvist Nordin och Ingrid Törnqvist sitter utanför deras vallstuga på Vallenbodarnas fäbod i Gnarp. På söndagen var det vandring och information om området för de som var intresserade. Ingrid Törnqvist håller i fogdestaven som tillhör henne eftersom hon är vallfogde på vallen.
  • Inne i systrarna Törnqvist vallstuga ser det precis ut som när deras moster Brita Norberg bodde där.
  • En gammal bild från Vallenbodarna på Brita Norberg som spenderade 40 somrar på vallen innan man slutade fäbodbruket där 1956.

På söndagen var det vandring på Vallenbodarna, en gammal fäbodvall cirka en mil norr om Gnarp. Mitt ute i skogen träffades intresserade för att lyssna till historien om vallen, titta på växtarter och se flodpärlmusslor i Dyrån.

Annons

Vallenbodarna var den sista vallen i bruk i Gnarp. 1956 slutade man att använda den som fäbodbruk. Idag finns där fjorton stugor kvar, som mest fanns där 45 byggnader men det var på 1860 talet. På söndagen samlades ett tjugotal personer på vallen för att lyssna till historia om området.

Ingrid Törnqvist inledde med att berätta om vallen och om människorna där. Hon och hennes syster Birgitta Törnqvist Nordin var på Vallen då de var små. Ingrid själv var lite ung men hennes syster var med då korna flyttades från byn och över berget en mil för att komma på sommarbete.

Ingrid Törnqvist tar upp en karta från år 1648 som visar att vallen fanns redan då. Hon berättar att vallen troligtvis övergavs i mitten av 1700-talet förmodligen på grund av att det inte fanns något bete kvar åt djuren. Då flyttades vallen 5-6 kilometer söderut till Gammelboan för att sedan flyttas tillbaka i början av 1800-talet.

Idag ägs stugorna på vallen av privatpersoner. De som bor där gör allt för att bevara den så bra som möjligt inför framtiden, bland annat med hjälp av bidrag från länsstyrelsen. Ingrid Törnqvist är idag vallfogde, en slags vaktmästare på vallen. Innan henne var hennes pappa det och innan honom hennes moster.

Annons