Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför vill S att kommunen köper gamla mejeriet: "En fantastisk grej"

Teleperformance lämnar Ljusdals gamla mejeri när företaget inom kort avvecklar sin verksamhet. Nu föreslår Socialdemokraterna att kommunen bör titta på möjligheterna att köpa lokalerna.

I april kom kallduschen. 132 anställda på Teleperformance i Ljusdal varslades om uppsägning och verksamheten skulle avvecklas helt under hösten.

Nu börjar företagets avveckling allt mer närma sig sitt slut, vilket innebär att lokalerna på Boställsgatan behöver fyllas med ny verksamhet.

Därför lanserar nu Socialdemokraterna en idé om att kommunen skulle kunna köpa det gamla mejeriet. Tanken är att Ljusdals kommun där skulle kunna samla många olika verksamheter som i dag har lokaler som inte riktigt håller måttet för verksamheten.

– Det vore en fantastisk grej. Det har tidigare förts diskussioner om att försöka hitta en plats där vi kan samverka. Det här känns som en fantastisk kontorslokal för att kunna inhysa alla möjliga sorters verksamheter där man kan samverka. Söderhamn har ett liknande koncept där de har många myndigheter i samma lokaler, säger han.

Några exempel på verksamheter som Socialdemokraterna skulle vilja samla på samma plats är kommunala stiftelsen Närljus, arbetsmarknads- och integrationsenheterna, individ- och familjeomsorgen, men även externa myndigheter.

– Vi ser höga sjuknivåtal i vår kommun och vi ligger fortfarande högt i arbetslöshet, vilket gör att samverkan mellan till exempel Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Migrationsverket och kommunen med alla våra instanser blir ännu mer viktig, säger Markus Evensson.

Han ser också framför sig att Utvecklingscentrum, som nu huserar vid Slottegymnasiet, skulle kunna flytta dit och därmed komma närmare centrala köpingen.

– Det här är en så pass stor lokal så jag ser också möjligheter till samarbete med högskolan i Gävle i framtiden, där vi skulle kunna samverka och erbjuda bättre lokaler till verksamheten.

Förslaget har Socialdemokraterna nu skickat till kommunalrådet Lars Molin (M). De vill att han ska starta en process för att undersöka möjligheterna till att genomföra idén.

– Det handlar om att reda på hur det ser ut ekonomiskt. Hur mycket kostar det att köpa ett sånt här hus? Och hur många befintliga verksamheter skulle vi kunna flytta dit? Vi behöver ett underlag för att kunna ta ställning politiskt, säger Markus Evensson.

Men Lars Molin (M) är inte speciellt entusiastisk över Socialdemokraternas utspel.

– Om jag skulle vara intresserad av att köpa gamla mejeriet skulle jag inte gå ut i tidningen först. Jag tror att det skulle göra det svårare att köpa en fastighet om jag som politiker först går ut och talar om att man vill ha den.

Han poängterar att det inom kommunen redan pågår ett arbete för att se över hur man kan förenkla samverkan mellan olika instanser, och att vissa saker bör lämnas till tjänstemännen.

– Vi i politiken ska koncentrera oss på vilken verksamhet vi vill driva, men sen måste Ljusdalshem eller förvaltningen hitta den billigaste och bästa lösningen, säger Lars Molin.