Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför snodde Kevin Reginas namnsdag

Ett nytt namn tog sig in som namnsdagsbarn i almanackan i går. Det nu så populära Kevin har puffat bort Regina. Vi undrar, hur går det till?

Annons

Varför firar vi nu Kevin istället för Regina?

- De som har namnsdag samma dag ska vara kulturellt eller språkligt besläktade. Regina (drottning) och Roy (kung) fick därför vara ihop. Men vi hade gjort en miss, Roy visade sig vara ett keltiskt namn. Så därför valde vi Kevin som också har keltiskt ursprung, säger Eva Brylla, namnforskare och ledamot i namnlängdskommittén som "skapade" namnlängden i almanackan 2001.

Vilka regler finns för hur namn får bytas ut?

- Vi kan inte ändra varje år, det blir för jobbigt för almanacksutgivarna. I år tog vi in Kevin, Sam, William och Fatima men det dröjer nog 5–10 år till nästa förändring, säger Eva Brylla.

I receptionen på Bromangymnasiet arbetar Regina Gustafsson. Idag är det första gången under hela hennes levnadstid som hon inte ser sitt eget namn när hon bläddrar fram den 7 september.

- Det är en besvikelse! Haha, nej då. Jag kan ju tycka att det är lite tråkigt, men det spelar väl inte så stor roll.

Hon brukade bli firad den här dagen när hon var liten, oftast med en bok minns hon. Men kanske får namnlängdskommittén anledning att ångra sig.

- Under hela min tid i skolvärlden har jag aldrig stött på något barn som heter Regina. Men nu har vi en här på gymnasiet, så kanske är namnet på väg tillbaka, säger Regina Gustafsson.