Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför skjuter vi djur

Det finns många anledningar till jakt. Avkoppling, viltvård och mat är bara några exempel. Men jakten ställer också många frågor på sin spets om människans förhållande till djur och natur.

Hösten är här och med den jaktsäsongen. Många har sett fram emot att få ta fram bössan och ge sig ut i skogen. En av dem är Ulla Rönnqvist. Hon jobbar med att administrera jägarexamen på Studiefrämjandet och har jagat i många år.

– Jag har alltid varit intresserad av djur och natur. Jag plockar mycket svamp och bär och tycker mycket om att vara ute i skog och mark. Jag tycker också hemskt mycket om skyttet, övningsskyttet alltså. Det är roligt och enkelt, antingen bom eller träff. Det är inget att fundera över, säger Ulla Rönnqvist.

Det är inget ovanligt resonemang. De flesta jägare säger att jakten i första hand är ett sätt att få komma ut i skogen. Många hyser en stor kärlek till naturen och till djuren, även om de i slutändan dödar dem.

– Vi som jagar tycker om naturen och att se djuren i deras rätta element. Dödandet är en naturlig del i det, säger Ulla Rönnqvist.

En sak är säker: Det är få som hyser sådan kärlek till skogen som jägarna eller lägger ner så mycket tid på skogen. Att skadskjuta ett djur är en mardröm för de flesta, vetskapen att rådjur och älgar svälter under snöiga vintrar plågar många jägare.

– Många som inte jagar tycker det är konstigt att man vill döda djuren, säger Ulla Rönnqvist.

Men hon pekar på att väldigt få tycker att det är konstigt att köpa en fläskfilé i affären, fast det är mycket värre ur djursynpunkt.

– Som vi behandlar matdjuren i dag, gör att man inte vill gå och handla i affären. Jag blir alldeles matt när jag tänker på hur vi beter oss mot djuren. Det mest humana är att gå i skogen och skjuta djuret så att det dör på direkten. Djuret har levt fritt hela sitt liv, det säger pang och sedan ligger det där. Det är det mest ekologiska köttet, från början till slut, säger Ulla Rönnqvist.

Dessutom är det naturligt att döda djur för att äta upp dem, argumenterar hon. Hon skulle aldrig avlossa ett skott om hon inte visste var det träffade, men när ögonblicket är det rätta tvekar hon aldrig med fingret på avtryckarknappen. Dödandet i sig är inget problem.

En som däremot har funderat mycket kring om människor har rätt att ta livet av andra varelser eller inte är Örjan Berglund. Han har jagat sedan tonåren, med undantag för några års uppehåll.

– Den utlösande faktorn till att jag slutade jaga var när jag körde på en grävling. Den dog inte, så jag fick slå ihjäl den med en yxa. Det var otäckt. Grävlingar är svåra att få ihjäl. Det där fick mig att tänka till. Det är en sak att skjuta något på hundra meters håll, men en annan sak att göra det med händerna.

Det fick Örjan Berglund att avstå från jakt under flera år. När han sedan började jaga igen var det med en annan insikt.

– Jag skulle inte vilja vara utan den erfarenheten. Nu vet jag vad det handlar om. Resultatet av jakten är att man dödar djur. Vi måste kunna se det där i vitögat, att det alltid är ett dödande. Sedan kan man handla utifrån den insikten.

Ulla Rönnqvist däremot beskriver dödandet som något naturligt. För henne ingår det i att vistas i skogen.

– Jag går inte ut i skogen för att jag känner att "jag måste döda något", utan det är allt runt jakten som jag tycker om. Det är svårt att sätta ord på det. När jag går i skogen tänker jag inte på dödandet, utan på att det är underbart att gå där. Men dödandet är en naturlig företeelse i det sammanhanget.

Naturligt. Det är ett återkommande ord. Jakt är naturligt och därför känns det inte konstigt att skjuta djur. Även Örjan Berglund som tidigare tvekat på just den punkten tycker att jakten är något naturligt.

– Det är svårt att utveckla. När jag är ute i skogen, är det känslan jag har. Det är svårt att sätta fingret på. Det känns som att man fortsätter en tradition. Det är något som är inbyggt i kroppen. Man kommer i kontakt med sina instinkter och med naturen.

Jakten är en drift, säger han, och han har valt att bejaka den. Han menar att alla argument för att människor måste jaga – för att hålla efter viltet, för trafiksäkerheten – är lätta att sabla ner. I grund och botten handlar det om en drift.

– Jag har valt att erkänna att det är så i stället för att säga att vi måste hålla efter viltstammen. Den som väljer att äta kött – jaga eller köpa fläskfilé i affären – begår en handling som bidrar till dödande av andra varelser. Jag tycker att man ska veta det och inse vad man håller på med. Jag vill inte dyvla på någon något, folk får göra som de vill, men det ska vara medvetna val.