Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför ska du bli arbetslös!

Annons

Den kända filosofen Konfucius ska en gång ha sagt att om du bara väljer ett arbete du älskar kommer du aldrig att behöva jobba en enda dag. Tanken är inbjudande och samtidigt så simpel i sitt tilltal att den blir oemotståndlig.

Men citatet är över 2000 år gammalt. I vårt nutida konsumtionssamhälle är alla beroende av alla för att generera tillväxt – som är det enda tillåtna målet under, enligt nuvarande världsordning. Därför finns det miljontals människor som måste slita långa dagar på jobb de inte gillar, för att köpa saker de egentligen inte behöver, för att imponera på personer de egentligen klarar sig utan.

Samtidigt som tillväxten har ökat har anställningsgraden dessvärre sjunkit, enligt en sammanställning av forskaren Andrew McAfee. Artificiell intelligens och robotteknik har gjort att allt färre människor behövs för att utföra existerande sysslor. Att hitta ett jobb, i synnerhet ett du älskar, är därmed inte längre lika lätt.

I riksdagsvalet var arbetslösheten en av de hetaste politiska frågorna. Vad ska vi göra för att så många som möjligt ska ha ett jobb?

Våra identiteter och vårt samhälle är hårt knutna till våra yrken. Vi är inte vad vi äter, utan våra jobb. Vi har ett samhälle där vi bygger vår identitet genom det yrke vi har. De som har statusyrken värderas mer än andra. I princip alla suktar efter mer pengar och mer makt. Samtidigt måste den som är arbetslös kämpa för sin blotta existens.

Parallellt med den här utvecklingen skenar tekniken. Ny, mer avancerad, teknologi utvecklas i allt högre takt. Ledande forskare förutspår att vi snart har utvecklat datorer med en så avancerad artificiell intelligens att den kommer att motsvara och till och med springa ifrån våra mänskliga hjärnor.

Det kommer att innebära att ännu fler jobb kommer att tas över av robotar. Flera stora forskarrapporter slår fast att upp emot vartannat jobb kommer att tas över av robotar, inom loppet av några decennier. Nationalekonomen Stefan Fölster förutspår att 53 procent av Sveriges jobb befinner sig i riskzonen för att automatiseras de kommande 20 åren.

Det här kräver åtgärder. Här kommer därför en något radikal tanke – direkt lånad av visionären och futurologen Federico Pistono. Vi ska inte kämpa för att hålla nere arbetslösheten. Tvärt om. Våra politikers mål bör vara hur vi ska uppnå 100 procents arbetslöshet.

För om vi blir fria att göra som vi vill kommer vi att upptäcka meningen med livet. Och det innefattar inte att spendera långa dagar på ett jobb vi inte gillar, för att köpa saker vi egentligen inte behöver, för att imponera på personer vi egentligen klarar oss utan.