Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför måste EU återvinna förtroendet för den liberala demokratin

På debattsidan kan du fredag 27:e maj läsa en historisk debattartikel från Frans Timmermans, vice ordförande i EU-kommissionen. Det är första gången som EU-kommissionen väljer att göra ett Sverigeutspel på tidningens debattsidor. Texten publiceras samtidigt även i Mittmediatidningen Nerikes Allehanda. Ämnet är angeläget, om arbetet att återställa förtroendet för EU.

Läs debattartikeln: Frans Timmermans - "Att förändra arbetssättet i Bryssel"

Frans Timmermans är EU-kommissionens starke man. Som vice ordförande ligger det särskilt på Timmermans uppdrag att se till att EU inte längre lägger alltför detaljerade, byråkratiska förslag. Man kan säga att han är kommissionärernas grindvakt.

EU-kommissionens ordförande, Jean-Claude Juncker har målande beskrivit Timmermans roll såhär: ”Han blir min högra hand. Det är mer än en medarbetare, det är min ersättare om jag är borta, fysiskt eller mentalt på mötena”.

Det ger Timmermans en unik ställning i europeisk politik.

Juncker har beskrivit EU-kommissionen som sitter fram till 2019 som den ”sista chansen”. EU saknar inte utmaningar. Vi lever i vredens tidsålder, där den perfekta stormen utgörs av olika delar. En del kan skyllas på EU:s egna tillkortakommande, som att vara fast i en form mellan federalt och mellanstatligt samarbete.

Läs mer: Äntligen, Sverige har fått en EU-minister igen

Att europeiska politiker har en förkärlek att skylla förhandlingsmotgångar på ”EU” gör inte saker bättre. EU upplevs ha tappat fokus på sin kärna och att visa att det finns utmaningar vi bara kan lösa tillsammans. Utmaningar som att bevara freden, lösa klimatkrisen, hantera flyktingsituationen och skapa välstånd genom inre marknad och handel.

Istället har EU associerats med för mycket byråkrati, detaljstyrning och bristande kontroll av yttre gränser.

En annan del handlar om en kombination av urholkande faktorer, som finanskrisen och eurokrisen. Det har gjort att för första gången finns det många som inte längre tror att dagens barn får det bättre än sina föräldrar.

Lägg till detta att internet vuxit till ett enkelt och billigt masskommunikationsmedel med filterbubblor, som utnyttjas skickligt av extremister.

Läer mer: Hög tid att prata om varför Europa behöver EU

Globalisering och en mindre värld med omedelbar självbekräftande information skapar också centrifugalkrafter. Och vem går igång på frågan om det blir 2 eller 3 procents ökning av BNP när chansen finns att göra revolution eller se fladdrande fanor och militärparader. Demokrati och samarbeten innebär kompromisser.

Det är tråkigt, förutsägbart men alternativet är så mycket värre om civilisationens fernissa faller och Europa åter skulle vara hemvisten för auktoritära nationalistiska makter. Vår kontinent har sett nog av det.

För undvika den framtiden måste vi som tror på den liberala demokratin och europeiskt samarbete rannsaka oss själva om vad vi kan göra bättre, och sedan kavla upp ärmarna.

Beslutsfattare på alla nivåer behöver lösa problem som du upplever.

Vi alla behöver prata om varför EU behövs för att lösa framtidens utmaningar för morgondagens barn. Det är med dom ögonen du ska läsa Timmermans debattinlägg.

Vi har en chans att greja det här, den har vi här och nu.

Läs mer: Samtal med Cecilia Malmström - ingen har lagt fler flyktingförslag än vi