Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför lämnar inte Storbritannien EU, men kanske säger England good bye to Great Britain

Artikel 2 av 6
Brexit
Visa alla artiklar

Den rådgivande folkomröstningen gav ett tydligt resultat. Nu är det upp till de folkvalda att följa folkviljan de representerar i parlamentet.
Och det är just därför som Storbritannien kommer att kvarstå som EU-medlem.

Det låter kanske motsägelsefullt, för Brexitsidan vann ju i torsdags. Jo, med knapp majoritet. Men de olika delarna av det förenade kungariket röstade olika.

Skottland 62,0% Bremain, 38,0% Brexit.

Nordirland 54,8-44,2

Wales 47,5-52,5

England 46,6-54,3

I en rapport som överhusets EU-kommitté lade fram i maj angående den juridiska processen för ett Brexit konstaterades att eftersom skotska parlamentet är bundet till att agera i enlighet med EU-lag så behöver även de ge sitt godkännande att ta bort EU-lagstiftningen. Det samma gäller troligen även parlamentet på Nordirland.

En dunkelt tänkt folkomröstning, blir en dunkelt formulerad folkomröstning, som innebär en dunkelt tolkad folkomröstning med oklara spelregler.

Läs mer av Oksanen om Brexit: Bye, bye Britain, sommaren före höstens europeiska stormar

Och även om de legala turerna inte är fullt utredda så konstaterade Skottlands ledare Nicola Sturgeon att Skottland vill stanna kvar i EU och hon är beredd att försöka blockera en Brexit.

"Om det skotska parlamentet ska styras av vad som är rätt för Skottland så är det en möjlighet för oss att säga att vi kommer att rösta emot det som går emot Skottlands intressen."

Sturgeons SNP har en mycket stark ställning i parlamentet, med bara ett par röster från egen majoritet. Stödet för skotsk självständighet har åkt upp till nästan 60 procent samtidigt som skottarna undersöker hur de kan åstadkomma det indiska reptricket att inte dras med i engelsmännens Brexit. Det samma gäller även Nordirland.

Det finns också de på Brexitsidan som ångrar sina röster. Detta efter att bland annat UKIP:s Nigel Farage sågat lämnasidans löfte att Storbritanniens EU-avgift ska gå till sjukvården vid ett utträde, och gjorde det först efter valet.

Läs Anders Rönmark: En midsommarnattmardröm för oss alla

Den enklaste lösningen är att konstatera att den rådgivande folkomröstningen inte gav stöd för att Storbritannien ska lämna EU, eftersom en majoritet av befolkningen i två av de berörda parlamenten, där utträdet måste hanteras, faktiskt vill stanna kvar.

På så sätt skulle Nordirland och Skottland aldrig behöva lämna mot sin vilja. Att begära att en folkvald ska gå emot både sin egen övertygelse och folkviljan i det område som denne representerar är väl magstarkt.

Samtidigt valde andra områden, med mindre stark majoritet, att rösta för ett utträde. Det behöver också respekteras. Rimligtvis bör nu engelsmän och walesare få en chans att rösta för självständighet från Storbritannien, och lämna EU på samma gång. I ett politiskt system med decentralisering och maktdelning är det den enda rimliga slutsatsen att dra när folket i sin klokhet har gett råd på frågan som de folkvalda så dunkelt formulerat.

Om det finns ett stöd i England och Wales för att lämna FN:s säkerhetsråd och United Kingdom för att bli av med EU återstår att se.

Läs mer av Anders Rönmark: Det är i alla fall inte Brightons fel att det blir skilsmässa

Turerna sedan Midsommaraftonen visar vådan med folkomröstningar. Det är inte bara en konstiutionell kris, öppet ledarskapsbråk har brutit ut i Labour där Jeremy Corbyns halvhjärtade insatser reser nya krav på nytt ledarskap. I Tory är krisen dubbel, både en ledarskapskris och den konstitutionella krisen, och allt är intrikat ihoptvinnad.

Och det verkar som om David Cameron visste exakt vad han gjorde när han meddelade att han sitter kvar till oktober då Tory ska välja ny ledare, men det där med Brexit får någon annan ta hand om.

Därmed fick tronpretendenten Boris Johnson (men även Nigel Farage i UKIP) en mästerlig dödskyss. Ska Boris och Nigel bli imperiets dödgrävare, samtidigt som de avslöjas som politiska bedragare som vuxit sig stora i en faktaresistent verklighet?

Hur det än slutar finns det bara en stor förlorare, folkligt förtroende för politiskt ledarskap och tilltro till politiska institutioner.

Och en balkanisering, eller i det här fallet en britannisering, tar bara bort kraft, resurser och fokus på alla de frågor som vi gemensamt över gränserna behöver tackla, som terror, klimatförändringarna, ett Ryssland som ritar om europeisk säkerhetsordning, jobben och mycket annat.

Europas och Storbritanniens gemensamma Midsommarkris är ett sorgligt kapitel.

United we stand. Divided, we break up.

Läs mer av Oksanen om Brexit: Där hatet slår rot växer bara sorg

Läs mer av Oksanen om Brexit: Sen svensk regeringsreaktion på ett Brexit

Intresserad av Säkerhetspolitik? Missa inte succén Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#11 Brexitspecial

#10 Podd72 går på världspremiären för Gripen E

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!