Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför kräver Centerpartiet krafttag i grisfrågan

Vad skulle du säga om att vara fastbunden 45 procent av din livstid, få en kroppsdel avhuggen utan bedövning och bo på en betongplatta? Det är verkligheten för danska grisar.

Grisarna får i dag så mycket antibiotika att de utvecklar bakterier som är resistenta mot antibiotika, grisbönderna betraktas som en riskgrupp och tvingas bära skyddskläder.

Världshälsoorganisationen WHO menar att antibiotikaresistens är ett av de största hoten mot den globala folkhälsan om den får spridning bland människor.

Att djur lever under förfärliga förhållanden och att antibiotika överanvänds är den enkla förklaringen till att stora matvarukedjor kan skylta med fläskfilé till vrakpriser.

Centerpartiet kräver att EU inför gemensamma mål om minskad användning av antibiotika – och att de som inte följer dem ska straffas.

I dag finns bara en gemensam strategi. Den struntar alla länder utom Sverige i.

Därför vill vi se att den svenska nivån – där antibiotika bara används när grisar är sjuka – ska gälla i hela EU och där avvikelser ska bestraffas. Vi kräver också att EU-kommissionen ser till att grisdirektivet efterlevs och att danska bönder omedelbart upphör med att klippa knorren av kultingar.

Centerpartiet, med rötter i jordbruksrörelsen, har varit oerhört noga med att detta efterlevs i Sverige och vi kan inte acceptera att EU blundar för så pass stora och viktiga frågor.

Att grisar ska ha ett värdigt liv är en fråga om anständighet. Att grisar inte ska övermedicineras för att växa snabbare är en ödesfråga för vår hälsa.

Därför behöver Centerpartiet din röst för att stoppa den danska djurhållningen.

Anders W Jonsson (C)

riksdagsledamot och Centerpartiets vice partiordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel