Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför försvinner industrijobben

Allt fler industriföretag har utländska ägare. Helt osentimentalt flyttar de fabriker till andra länder och lämnar gamla svenska bruksorter åt sitt öde.

Annons

Sedan 1995 har var tredje industrijobb i Gävleborg försvunnit. Det handlar bland annat om flytten av Hiab till Polen och nedläggningarna av Ericsson i Hudiksvall och Emerson i Söderhamn.

– Det var då på 1990-talet som den här utvecklingen började och den kommer rent krasst bara att fortsätta, säger Martin Sköld, docent vid Handelshögskolan i Stockholm som forskar om industrins utveckling.

Han menar att tillverkningsindustrins minskade roll som arbetsgivare hänger samman med att de i allt större utsträckning har utländska ägare. Avståndet till de som arbetar på golvet blir bara större, att världsekonomin under de senaste åren har drabbats av kriser har bara eskalerat neddragningarna.

– Det svenska hjärtat har liten eller ingen betydelse alls för besluten. Företagsledarna har ett ansvar mot ägarna och måste hela tiden hitta de mest effektiva och billiga sätten för att framställa sina produkter just nu och för en tid framåt. För alternativet kan vara sämre, att lägga ner företaget helt och hållet, säger Martin Sköld.

Därför flyttas produktion, som i Hiabs fall, från Sverige till något annat land.

– De svenska fabrikerna jämförs med anläggningar i exempelvis Slovenien och Rumänien där produkterna kan göras billigare. Det sitter controllers på de här företagen och räknar ut sådant på Excelark, säger Martin Sköld.

Den globaliserade ekonomin snurrar allt snabbare vilket har gjort att det inte finns något som helst utrymme för omtanke om de svenska industriorternas framtid.

– Man måste förstå att det är ett krig där ute. Sedan Asien på allvar kom in på den globala marknaden för 15-20 år sedan har det blivit brutalt, de utexaminerar mängder med duktiga studenter varje år. Nu kommer också Afrika och det innebär att det är allt fler som ska vara med och slåss om utrymmet, säger Martin Sköld.

Företagens jakt på vinster lämnar svenska industriorter åt sitt öde.

– Det här är grymma grejer. Bor man på en ort och jobbar på en av dess stora arbetsgivare lever man farligt. Många svenska orter utanför storstäderna har ofta bara en eller ett par stora arbetsgivare och det slår hårt mot dem när de försvinner, säger Martin Sköld.

Det som nu händer och har hänt i Hudiksvall, Söderhamn och på andra platser i landet är en del av ett brutalt uppvaknande från bruksandas slummer och början på något nytt.

Martin Sköld nämner Bengtsfors i Dalsland som ett exempel på hur en industriort kan leva vidare som småföretagarkommun. När Lear Corporations la ner bilsätestillverkningen blev 800 personer utan jobb, en tiondel av invånarna.

– Det var där alla fick jobb när de tagit sin studentexamen. Men så lades fabriken ner för 15 år sedan och kvar blev en massa duktiga arbetare. Men sedan dess har det börjat växa mängder med småföretag och entreprenörsinitiativ, säger han.

Martin Sköld är skeptisk till att industrin kommer överleva som större arbetsgivare i Sverige, men specialisering av kompetens kan vara det som räddar kvar en del.

– Det enda sättet är att hitta någon särskild innovation eller kunskapsområde som man är bäst på eller ensam om, säger han.