Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför får morddömde 17-åringen kortare straff – trots att straffvärdet är 12 års fängelse

Unga som döms får straffrabatt och ska i första hand slippa fängelse.

Som helahälsingland.se rapporterade under torsdagen fälldes den åtalade 17-åringen för mord på Yazan Alosh. Han dömdes till sluten ungdomsvård i två år och sex månader.

Läs mer: Familjens målsägandebiträde:"Straffet är för kort"

I domen resonerar Hudiksvalls tingsrätt kring hans straff.

För en vuxen person motsvarar straffvärdet för mordet 12 års fängelse, anser tingsrätten. Men rättsväsendet ska ta hänsyn till unga människor, som bland annat har rätt till straffrabatt när de döms.

Läs mer: 17-åring döms för mordet på Yazan Alosh

Eftersom den dömde i det här fallet är 17 år skulle hans straff reduceras till fyra års fängelse, om han skulle ha dömts till fängelse, skriver tingsrätten i domen.

Men när en dömd person är under 18 år, krävs det dessutom synnerliga skäl för att döma personen till fängelse. I första hand ska därför domstolen välja sluten ungdomsvård, om det inte finns särskilda skäl mot det. Maxstraffet för sluten ungdomsvård är fyra år.

Sluten ungdomsvård innebär ett tidsbestämt straff på ett särskilt ungdomshem i statlig regi, kallat Sis-hem. Där ska den unga få vård och behandling som är inriktad på att motverka kriminalitet. Den dömda kan också få permissioner.

En skillnad mot fängelsestraff är att vid sluten ungdomsvård finns ingen villkorlig frigivning, alltså att den dömda blir frisläppt på prov efter att ha avtjänat två tredjedelar av tiden.

När tingsrätten väger in även det, så räknar domstolen fram att straffet för 17-åringen ska vara två år och sex månaders sluten ungdomsvård, det vill säga ungefär två tredjedelar av fyra år.

Se rekonstruktionen: 17-åringen visar sin version av knivbråket

Tingsrättens dom kan överklagas till den högre domstolen hovrätten, och det ska i så fall ske inom tre veckor. Redan under torsdagen sade 17-åringens försvarsadvokat att han räknade med att de skulle överklaga domen.

Läs mer: 17-åringens försvarsadvokat: "En besvikelse"

Läs även:

Clemente: Ont om svar i mordrättegångar

Sjölund: Låt inte hans son ha blivit mördad förgäves

Intervju med ungdomspolisen: Tragiskt när så unga är inblandade