Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför dröjde ambulansen

Det fanns en ledig ambulans i Söderhamn tre minuter före larmet kom vid tisdagens olycka i Söderala.

Tillståndet är fortfarande kritiskt för den 16-åriga flicka i som blev påkörd i tisdags. Tidigt under onsdagsmorgonen fördes hon till Akademiska sjukhuset i Uppsala där hon fortfarande vårdas för mycket allvarliga skador.

Som Helahälsingland berättade på tisdagen tog det 20 minuter för den första ambulansen att komma till olycksplatsen.

Enligt SOS Alarms logg kom larmsamtalet kl 16.44.38. Mindre än tre minuter tidigare, 16.41.55 hade en ambulans skickats från Söderhamn på ett uppdrag med högsta prioritet.

– När det kommer två prio 1-larm inom ett par minuter finns det inte en chans att vi hinner täcka upp med en annan passningsbil, säger Hans Danielsson på SOS Alarm.

Det är ytterligare två ambulanser är stationerade i Söderhamn men de var på andra uppdrag. De två ambulanser som i stället fick rycka ut befann sig i Bollnäs och på riksväg 83 mellan Tönnebro och Bollnäs.

SOS Alarm har uppdraget att dirigera ambulanserna i Gävleborgs län. Närmaste bil ska alltid skickas och vara framme inom 20 minuter.

Landstinget som beställer tjänsten tycker att situationen är beklaglig för flickan som drabbades men att tiderna är inom landstingets mål:

– Vid prio 1-larm ska ambulansen vara framme hos patienten inom 20 minuter och det har vi nått med vår första bil. Omhändertagandemässigt ser vi inte att det finns några som helst tveksamheter, säger Jörgen Tranevik, verksamhetschef för ambulanssjukvården i Gävleborg.

Ambulansens utryckningar prioriteras i en tregradig skala där Prio 1 är den allvarligaste. Målet om vara på plats inom 20 minuter gäller för hela länet, i utkanterna såväl som i en centralort.

Man ska alltså vara beredd på att det kan ta 20 minuter om något händer även i centrala Söderhamn?

– Det är att dra saken till sin spets. Det är ju inte så att varje prio 1-larm tar 20 minuter. I det här enskilda ärendet har vi säkerställt målen och måtten. Att det händer nära en tätort är något vi behöver titta på tillsammans med SOS Alarm, säger Jörgen Tranevik.

Landstinget har väl ändå ett ansvar?

– Jajaja. Och kraven är som jag säger, SOS Alarm har dirigeringsuppdraget. Att larma ut närmsta bil, säger Jörgen Tranevik.