Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför drar sig Ljusdal ur division 2: "En efter en försvann"

Efter sex raka förluster drar sig IK Ljusdal ur division 2 Västernorrland.
Anledningen är spelarbrist.
– När vi anmälde oss till serien fanns det folk, men de försvann en efter en, säger klubbens ordförande Robin Hero, som själv tvingats hoppa in på matcher.

IK Ljusdal missade att med egen kraft kvalificera sig för division 2 förra säsongen. Men i ett senare skede erbjöds klubben en plats i Västernorrlandsserien – under förutsättningen att man även ställde ett lag på benen i Hälsinglands division 3-serie.

Och till en början såg föreningen ut att ha spelarmaterialet för att mönstra två lag i seriespel.

– När vi anmälde oss så fanns det folk, men de försvann en efter en, säger klubbens ordförande Robin Hero, som själv har fått plockat fram klubban och hoppat in i division 2. När det begav sig var 41-åringen en pålitlig poängplockare i IK Ljusdal, även om det var ett antal år sedan nu.

Hur var det att spela igen?

– Det gick fort, säger Robin Hero med ett skratt.

Bärande spelare försvann, som Tom Dahl och Peter Klang som gick till division 1-laget Strömsbro och Adam Svender som är långtidsskadad.

LÄS MER: Håsta körde över Ljusdal

På tisdagen beslöt IK Ljusdals styrelse att avsäga sig sin plats i division 2. Laget har förlorat de sex inledande matcherna – och har den föga smickrande målskillnaden 24–81.

– På hemmaplan har vi väl lyckats skramla ihop folk, men till två bortamatcher har vi åkt med nio spelare, säger Robin Hero, och fortsätter:

– Det ska inte fungera så att tränaren måste börja fundera redan på måndagen; "Vilka ska jag ha med mig". Han ska inte hålla på och ragga folk ända till laget sitter i bussen på väg till match.

Blir ni straffade ekonomiskt nu?

– Ja, det kostar en hel del pengar. Det kostar lite mer än att åka runt och spela med lite folk, men det är det inte värt heller.

LÄS MER: Ingen Hasselberg i Ljusdal

IK Ljusdals division 3-lag, som också är poänglöst efter fem spelade matcher, fortsätter dock som vanligt. Och får nu tillgång till en bredare trupp.

– Två lag blir ett, och vi hoppas väl kunna ha 20 spelare där då. Alla vill väl inte gå ner i trean, och jag förstår om de är besvikna när de ställt in sig på division 2-spel. Men nu finns det i alla fall folk och konkurrens om platserna. Nu måste man kämpa och slita om att få spela, förut fick ju vem som helst vara med i truppen, säger Robin Hero, som ändå kan glädjas åt att föreningen har en blomstrande ungdomsverksamhet med många barn i träning.

– Oh, ja. Vi har mycket ungdomar, och många av dem har varit och kollat på matcherna (i division 2) också. Det är liksom dit de vill sträva, säger Robin Hero.

Chris Olsson har varit huvudtränare för division 2-laget. Han kommer att stanna i klubben – som tränare i det bredare division 3-laget.

– Jag fortsätter som vanligt, säger Chris Olsson.