Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför är det viktigt att släcka lampan

Små åtgärder kan ha stor effekt på slöseriet med energi, skriver Mats Bjelkevik.

Det låga energipriset gör att få kan relatera till hur mycket energi som egentligen går åt när vi utför olika vardagssysslor. Vi behöver bli bättre på att förstå energins värde för att stoppa energislöseriet och klara klimatutmaningen. Små åtgärder kan ha stor effekt i Gävleborg så väl som i resten av landet.

Vi som jobbar dagligen med energieffektiviseringar vet att priset inte speglar miljökostnaden. Den kunskapen vill vi sprida så att fler börjar reflektera över sin egen energianvändning. Ett genomsnittligt villahushåll använder cirka 25 000 kWh energi per år, medan ett genomsnittligt lägenhetshushåll använder ungefär hälften av det.

Problemet är att siffror som dessa inte säger särskilt mycket, eftersom vi inte har något att jämföra med. Hur ska vi få våra barn att kunna relatera till vad energi är och förstå vilken lyx det är med två hål i väggen? Tyvärr är inte priset på energi någon bra måttstock eftersom energi är så billigt. Ett stenhårt spinningpass på en timme producerar energi som motsvarar ett värde av cirka 60 öre. Det är ingen vidare timpenning. En bättre jämförelse är därför att föreställa dig att du själv var tvungen att producera den energi du använder genom att cykla olika sträckor. Att laga en middag åt en familj på fyra personer och ta hand om disken efteråt motsvarar ungefär energin som går åt om du skulle cykla från Gävle till Hudiksvall. Det vill säga 13 mil. För att värma vatten till ett badkar krävs ungefär samma mängd energi som går åt för att cykla Vätternrundan. Det är 30 mil. Och i en 40 graders tvätt med efterföljande torkning i torkskåp går det åt lika mycket energi som under en cykeltur på åtta mil.

Många blir nog förvånade över hur mycket som skulle krävas av oss för att själva producera den energi vi förbrukar. Förhoppningsvis kan den här typen av jämförelser göra det lättare att förklara för barnen varför det är viktigt att släcka lampan.

Ett vanligt missförstånd är att de som väljer energi från förnybara källor inte behöver minska sin energianvändning – det är ju ändå förnybart. Men genom att spara även på den förnybara energin frigör vi energi som kan komma till bättre nytta i andra sektorer och bidra till att möta klimatutmaningarna där.

Hela 40 procent av energiförbrukningen i Sverige går till fastigheter. Därför måste både hushåll och fastighetsägare dra sitt strå till stacken om vi tillsammans ska klara klimatmålet på 1,5 graders uppvärmning.

Små åtgärder har en stor effekt för att spara energi. Att minska energianvändningen i Gävleborgs hushåll är ett enkelt och effektivt sätt att minska vår klimatpåverkan. Det kan göras både genom energieffektiviseringar i fastigheterna och genom att hushållen förändrar sitt beteende. Vi måste helt enkelt sluta slösa.

Mats Bjelkevik

ordförande Near4you

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel