Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Där Voxnan dansar som vildast

Voxnan kastar sig ut i en vild dans ner genom Hylströmmen i sin färd genom västar Hälsinglands skogslandskap. Hylströmmen är södra Norrlands största outbyggda vattenfall med en fallhöjd på 23 meter och är mer än väl värd ett besök av den som vill ha en riktigt minnesvärd naturupplevelse.

Annons

Ljudet från den vilt forsande Hylstömmen hörs redan när man kliver ur bilen för att ta apostlahästarna till hjälp den allra sista biten. Vandringen är varken besvärlig och lång och snart ser man mellan träden det skummande vita vattnet kasta sig fram med våldsam kraft och med höga kaskader.

Snart står jag uppe vid den gamla hängbron från flottningsepoken som rustad finns kvar och sträcker sig över forsnacken. Här är det dånande bruset nästan overkligt. Bron håller att gå på för den som vill uppleva det vilda vattnet från ovan och få en riktigt hisnande upplevelse.

Fallhöjden för själva Hylströmmen är 23 meter på en 200 meter lång sträcka och med ett medelflöde på 12 kubikmeter per sekund. Den här övre delen av Voxnan har många forsar och fall även om dessa inte på något sätt kan mäta sig med Hylströmmen. Från Rullbosjön i Los till Voxnabruk är fallhöjden för Voxnan 144 meter.

Hylströmmen har förstås varit en lockelse för elbolagen som här sett en outnyttjad potential för elkraft. Samtidigt som många lokala politiker gärna önskade ett vattenmagasin för att slippa översvämningar längre ner i Voxnans dalgång. Naturvännerna kämpade emot. Ett varaktigt skydd enligt naturresurslagen fick den outbyggda sträckan av övre Voxnan i och med ett riksdagsbeslut 1986.

Sedan 1994 är Voxnan ett 12 mil långt naturvårdsområde som sträcker sig från Vallhaga väster om Edsbyn till Klucksjön norr om Fågelsjö, Voxnans naturvårdsområde. Området är också klassat som riksintresse och ingår i det europeiska nätverket av skyddad natur, Natura 2000.

Det här gör att övre delen av Voxnan i dag är den enda långa och naturliga skogsälv som finns kvar med forsar och fall i södra Norrland.

Vid Hylströmmen är det ändå inte bara själva älven och vattnet som är skyddat. Sedan ungefär tio år tillbaka är Hylströmmen ett naturreservat på mark friköpt och förvaltad av länsstyrelsen. Det är på 105 hektar och det största naturreservatet i Ovanåkers kommun.

Sedan lång tid finns en fast utterstam kring Hylströmmen. Här finns även den sällsynta flodpärlmusslan. Rosentickan är ett speciellt botaniskt inslag här där den kan hittas på granstammar som fallit och håller på att murkna.

Reservatets stora raritet är en kalkkrävande ormbunke, fjällhällebräken. Den varierande terrängen erbjuder miljöer för växter som kattfot, backstarr, slåtterfibbla, pors, ängsviol, vitmåra, ängsvädd Kung Karls spira och blåtåtel.

Fisket efter Voxnan upp till Hylströmmen har tidigare varit mycket populärt, bland annat bland flugfiskare, då man här fiskat öring och harr. Trots många fiskevårdande insatser efter sträckan ser man att fisken i Voxnan i dag inte mår så bra. Länsstyrelsen lär arbeta med att hitta lösningar på problemet.

Till Hylströmmen hittar man om man åker vägen mellan Voxna och Los, strax söder om Lobonäs tar man av och följer skyltningen. Vid Hylströmmen finns vindskydd och grillplats.