Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Där fick ni alla kappvändare!

- “Vill du vara snäll och tala om för mig vilken väg jag ska ta härifrån?"

- “Det beror på vart du vill komma" svarade katten.

- “Det spelar inte så stor roll…", sa Alice.

-"Då spelar det heller ingen roll vilken väg du tar", sa katten.

Samtalet från Lewis Carroll klassiska bok "Alice i Underlandet" skulle kunna handla om svensk politik. Var är partierna på väg? Det verkar inte spela så stor roll. Det lyssnas in. Åks på turnéer. Politiken formas utifrån vad människor i allmänhet uppfattas tycka. Och jag är så hiskeligt trött på det.

Jag saknar självförtroendet hos många partier i dag. Att man står upp för vad man vill och vad man tycker, där man försöker få folk med på tåget, istället för att skräddarsy tåget efter vad man tror att folk i allmänhet vill. Minst populistiska är förmodligen Vänsterpartiet. Men annars är det en enda stor kappa som så enkelt vänds efter opinionsvinden.

Visioner och ideologi. Det har nästan blivit skällsord. Att säga att ett parti vill göra något av ideologiska skäl är att misstänkliggöra intentionerna.

Men tänk. Att inte bara sätta upp fingret i luften och försöka anpassa sig efter opinionen behöver inte alls vara dumt.

Det är därför Centerpartiets förslag till nytt idéprogram är så uppfriskande. Här finns en tydlig, långsiktig, liberal och frihetlig färdriktning.

Alla gillar det inte, och så ska det inte vara heller. Att den gamle partiledaren Olof Johansson, som ledde Centerpartiet när man gick från ca 12 procent till 5 procent, igår gick ut i Aftonbladet och rasade är enbart positivt för ett parti som är och vill vara liberalt. Johansson är ju alltid redo att såga Centerpartiet av i dag när Aftonbladet frågar.

Det är vilt att ha en långsiktig vision om fri invandring (som naturligtvis kräver många olika reformer, på många olika områden). Men det är långt i från fel att tycka annorlunda än alla andra partier. Istället för någon slags rödblågrön sörja där alla tävlar om vem som har störst öron att lyssna in, ständigt detta lyssnande!, så sticker lilla Centerpartiet ut hakan.

Det kanske inte blir det som får den stora massan att välja Centerpartiet. Men jag tror inte heller att det kommer att stjälpa partiet.

"Det här håller inte medlemmarna med om!" muttrar, gärna, socialdemokrater som gärna bryr sig om just Centerpartiets väl och ve. Lustigt, då hela processen med att ta fram förslaget på nytt idéprogram präglats av dialog med just medlemmarna kors och tvärs i landet. Arbetet har pågått i ett års tid och idéprogramsgruppen har samtalat med de flesta kommunkretsarna. 10 000 personer ska på olika sätt ha deltagit i processen.

Det är skillnad på dagspolitik och politiska visioner. Men eftersom vi allt mer får vänja oss vid att visionerna och ideologierna saknas är det inte konstigt att Centerpartiets förslag om platt skatt, månggifte (!) och decentralisering, med makten så nära människan som möjligt, mottas med förvirring.

Det är dock inte hos idéprogrammet problemet ligger, utan avsaknaden hos liknande självförtroende hos andra partier. För när alla försöker vara one size fits all passar till slut ingen någonstans.Och ingen vet vart man är på väg.