Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dansoteket dansar efter litteraturen: "Det handlar om att berätta en historia"

På scenen gestaltas verk som Anne Franks dagbok och Peter Pan. Att dansa efter en bok: Det var temat på Dansotekets våravslutning i Bollnäs.

Tänk om Anne Franks dagbok var en dans till musik, hur skulle rörelserna och koreografin yttra sig? När dansoteket i Bollnäs bjöd in till våravslutning gick temat i litteraturens fotspår.

På scenen gestaldes Folksagor och klassiker som Guldlock och de tre björnarna men även lite mer oväntade texter – ett dansnummer var en tolkning av den Svenska lagboken.

Läs också: Dansoteket bjöd på show i Bollnäs centrum

– Man får uttrycka dans på ett annat sätt. Genom att använda litteraturen får man helt ny plattform att bygga sin koreografi på, det händer verkligen någonting med uttrycket när man jobbar med teman, berättar Dansotekets ordförande Matilda Norling Persson.

Några av numren var mer exprementiella och där fick musiken stå tillbaka för dans till enbart text. Flera av tolkningarna byggde på toner från stycken som kanske inte alls förknippas med boken i fråga. Idén till årets tema kommer, inte helt oväntat, från biblioteket i Bollnäs.

– Biblioteket hörde av sig till oss och ville att vi skulle sammarbeta i ett projekt där syftet byggde på koreografi till böcker. Det blev ingenting utav det, tyvärr. I stället snodde vi idén till våravslutningen, säger hon.

Läs också: Het kulturhöst i Bollnäs

Elma Söder är en av medlemmarna i dansoteket och hon har har arbetat fram ett nummer som inspirerats av klassikern Peter Pan. Hon tycker att det svåraste har varit att hitta rätt uttryck i rörelserna.

– Det handlar om att berätta en historia och lyfta fram det som känns viktigt i budskapet. Vi började med att undersöka om alla hade läst Peter Pan, och det hade ju alla. Sedan jobbade vi vidare utifrån det, säger hon.

Läs också: Laddar för höstens dansfest

Dans har hon ägnat sig åt i tio år och hon beskriver uttrycksformen som det viktigaste i hennes liv. Dansotekets medlemmar är mellan tre och 70 år gamla och Elma har varit med sedan barnsben.

– Det här har alltid tagit upp all min lediga tid.