Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Danskompani på hjul besökte Ljusdal: "Många säger att de inte har sett något liknande"

Dansgruppen Spinn är landets första integrerade danskompani och består av dansare både med och utan funktionsnedsättningar. I veckan har de haft föreställningar för Ljusdals kommuns högstadieelever.

Annons

Dansarna rör sig långsamt framåt på den nedsläckta scenen. En kort bit i taget, allt under en andäktig tystnad. En av dansarna sitter i rullstol, den andra inte.

Spinn är Sveriges första integrerade danskompani och består av professionella dansare både med och utan funktionsnedsättningar.

Dansarna Emilia Wärff och Malin Kåveryd utmanar balanspunkten sinsemellan i föreställningen Trippels första dansstycke.

Just nu är de ute på turné på landets skolor och i veckan har de dansat för kommunens högstadieklasser i aulan på Slottegymnasiet i Ljusdal. Vissa klasser har efteråt också haft workshops med dansarna och då själva fått prova på modern dans.

Läs också: Han bjuder upp till dans: "Jag är rent ut sagt 100 procent toknervös"

På onsdagen var det högstadieelever från Stenhamreskolan och Färila skolans tur att ta del av dansuppvisningen Trippel som består av tre olika dansstycken med olika teman.

Turnéledaren Celia Berndtzen berättar att reaktionerna från eleverna som sett Spinns föreställning är positiva och frågvisa.

– Alla som har en konstnärlig kompetens ska få ta plats på scenen och uttrycka sig. Vi vill inte skilja på någon. Har man en rullstol kan det vara ett sätt att hitta nya rörelser i dansen, säger turnéledaren Celia Berndtzen.

I beskrivningen av det första dansstycket står det i programmet "Två dansare utmanar balanspunkten sinsemellan". Och mycket riktigt bjuder dansarna på en slingrande asymmetrisk uppvisning på scenen.

Spinn är Sveriges första integrerade danskompani, vilket innebär att det är ett kompani med professionella dansare både med och utan funktionsnedsättningar.

Kompaniet skapades 2010 och har sin bas i Göteborg och har dansare från Sverige, Spanien och England. Kompaniets konstnärliga ledare Veera Suvalo Grimberg fick inspiration från ett danskompani i London där de också arbetar med integrerad dans. Hon kände att ett sådant behövde finnas även i Sverige och skapade Spinn.

Läs också: Se när Hälsinge låtverkstad övar traditionell musik och dans inför sommarens framträdande

– Det är konstigt att det inte funnits något sådant innan egentligen. Jag hoppas att vi gör fler ringar på vattnet i Sverige, säger Celia Berndtzen.

I andra stycket använder dansaren rullstolen som ett redskap och tar isär delarna i den och skapar nya användningsområden, till publikens stora förtjusning.

Dansaren Aloun Marchal leker med rullstolen och våra föreställningar om vad den är och hur den används.

Vad brukar ni få för reaktioner från eleverna?

– Många säger att de inte har sett något liknande tidigare. Vissa har frågor och funderingar kring föreställningen, som vad den handlar om. Vissa har aldrig sett en dansuppvisning innan, säger Celia Berndtzen.

Två elever som såg onsdagens dansuppvisning var Sara Selin och Elsa Persson. De går i årskurs sju på Färila skola och sa så här efter föreställningen:

– Det var bra och lite konstigt. Lite annorlunda att en av dansarna satt i rullstol. Det var inte som en vanlig föreställning.

Danskompaniets föreställningar och workshops för skoleveler i kommunen har möjliggjorts genom bidrag från Kulturrådets projekt "Skapande skola", som syftar till att ge barn och ungdomar kulturella upplevelser.